Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Katar

2018. 02. 05.

Rijad és Abu Dhabi „átgondolatlan” próbálkozása Katar ellen

2018. 02. 05.

Katar védelmi minisztere szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok Katar katonai megszállását terveztek a tavaly kirobbant diplomáciai válság kezdetén, amikor több ország is megszakította diplomáciai kapcsolatait Dohával.

A Washington Postnak adott pénteki interjújában Khalid bin Mohammad Al Attiyah védelmi miniszter elmondta, hogy Rijád és Abu Dhabi “mindent elkövetett”, hogy destabilizálja Katart, de “ezt a szándékukat megzavartuk”.

„Katonai beavatkozásra készülnek „

– mondta Attiyah.

“Megpróbálták törzseinket felbújtani, mecseteinket ellenünk felhasználni, majd megkíséreltek néhány „politikai bábot” saját oldalukra állítani, hogy ők leváltsák vezetőinket” – tette hozzá.

Attiyah, aki múlt héten utazott az Egyesült Államokba, ahol megbeszélést folytatott az ottani védelmi miniszterrel, Jim Mattis-szal, a Szaúd Arábia vezette koalíció által okozott válságot „csapdaként” értékelte, amelyet azonban „elkalkuláltak”.

Miután Katar Iránnal való kapcsolatáról kérdezték, Attiyah elmondta, hogy “

Katar baráti kapcsolatot tart fenn mindenkivel”.

A katari védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a Szaúd Arábia vezette koalíció “sikertelen” maradt abban a kísérletében, hogy a katari emír, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani helyébe új vezetőt ültessen. Még TV-ben is megjelentette saját bábját a korábbi emír egyik rokonát.

„Azonban nem tehetnek semmit. A katari emberek szeretik az emírjüket”

– jegyezte meg.

Júniusban, Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben kereskedelmi és diplomáciai embargót rótták ki Katarra, azzal vádolva, hogy támogatja a terrorizmust.

A szaúdi vezetésű négyes követelések listájával állt elő, és ultimátumot adott Katarnak, hogy amennyiben nem tesz eleget a kéréseiknek, számolnia kell a következményekkel.

A követelések közt szerepelt az Al Jazeera hírcsatorna megszűntetése, a török csapatok kivonása Katar területéről, az Iránnal fennálló kapcsolatok mérséklése, és az egyiptomi Muszlim Testvériség Mozgalommal való kapcsolat megszüntetése.

Doha azonban egyáltalán nem volt hajlandó eleget tenni a követeléseknek, sőt egyenesen ésszerűtlennek ítélte őket.

A diplomáciai válság közepette Abu Dhabi különösen kemény vonalat képviselt Dohával szemben.

Katar korábbi miniszterelnök-helyettese, Abdullah bin Hamad al-Attiyah a spanyol ABC napilapnak tavaly októberben elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek több ezer amerikai kiképzésben részesült zsoldos bevonásával, Katar katonai megszállását tervezték, azonban nem sikerült elnyerniük Washington támogatását.

A 2017 novemberében kiszivárgott információk szerint, az Egyesült Arab Emirátusok lenyűgöző és különösen részletes tervet dolgozott ki egy jövőbeni gazdasági háború elindítására Katarban.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑