Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2018. 02. 27.

Szijjártó lemondásra szólította fel az ENSZ ember jogi főbiztosát

2018. 02. 27.

Lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, azok után, hogy a jordán politikus egy genfi tanácskozáson idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt. Szijjártó Péter szerint ez méltatlan és felháborító vád, az ENSZ tisztségviselőjének le kell mondania. A főbiztos a bevándorlás kezelése miatt bírálta Magyarországot és Orbán Viktort.

Genfben ült össze az ENSZ emberi jogi tanácsa, ahol felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Azt mondta: az ENSZ emberi jogi főbiztosának le kell mondania, mert Zeid Raad al-Husszein Magyarország miniszterelnökét idegenellenességgel vádolta meg, és olyan vádakat fogalmazott meg, melyeket a magyar külügyminiszter kategorikusan elutasított.

Nem engedhet meg egy ilyen kijelentést

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint „nem egy fontos pozíció” a jordán politikusé, a nemzetközi közösség mégis úgy tekint az ENSZ főbiztosára, hogy egy fontos pozíciót foglal el – vélekedett a szakértő.

Egy demokratikusan megválasztott miniszterelnökkel szemben Zeid Raad al-Husszein nem engedhet meg egy ilyen kijelentést – hangsúlyozta Törcsi Péter az M1 aktuális csatornán. A politikus abból a régióból származik, ahol – migrációs tekintetben – a legtöbb kibocsájtó ország helyet foglal – tette hozzá.

A régiónak befogadó országként kellene megjelennie, de az illegális bevándorlók nem kívánnak Jordániába menni, és Jordánia sem fogadja olyan tárt karokkal az illegális bevándorlókat, mint a nyugat-európai államoknak egy bizonyos része – nyilatkozta Törcsi Péter.

A visegrádi országok a határvédelemre fókuszálnak

A főbiztos komoly kritikával illette a többi visegrádi országot is. Teljesen egyértelmű, hogy azért érik kritikák a V4-eket az ENSZ részéről, mert nem akarnak bevándorlóországgá válni – fűzte hozzá.

A Visegrádi Négyek, élükön Magyarországgal, a határvédelemre fókuszál, és arra, hogy megállítsa azt az inváziót, ami az utóbbi években Európát érinti – hangsúlyozta.

Legálissá szeretnék tenni a migrációt

Az ENSZ egy pozitív gazdasági folyamatként tekint a migrációra, amit megállíthatatlannak gondol, és inkább elősegíteni szeretné azt. „Vannak olyan európai politikusok és magyarországi ellenzéki pártok, amelyek hajlamosak egy túldimenzionált problémaként tekintetni a migrációs veszélyre” – mondta a szakértő.

„Az Európai Bizottság és az ENSZ felülről próbálja megszervezni a bevándorlást, valamint az illegális migrációt legálissá tenni, és azokat az országokat politikailag büntetni, akik a népszuverenitás talaján állva meg szeretnének megmaradni olyannak, mint amilyenek eddig voltak” – fogalmazott.

Orientalista.hu – M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑