Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Nukleáris ultimátumot kapott az Egyesült Államok

2018. 03. 05.

Irán hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy két napon belül képes elkezdeni magasabban dúsított urán előállítását, ha az Egyesült Államok kilép a 2015-ben Irán és a hatok között kötött atomalkuból. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója óva intett a nukleáris egyezmény felmondásától.

„Ha Amerika kivonul a megállapodásból, akkor Irán 48 órán belül felújíthatja a termelést 20 százalékosra dúsított uránból” – mondta az arab nyelven sugárzó al-Alam teheráni tévécsatornának Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a 20 százalékos dúsítottságú urán jóval felette van az atomerőművekben használatosnak, amely általában csupán 5 százalékos, ám még inkább elmarad az atombombagyártáshoz szükséges 80-90 százalékos tisztaságúétól.

Kamalvandi tudatta, hogy a hatokkal – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal, Franciaországgal, Németországgal és Kínával – kötött megállapodást nem lehet újratárgyalni. A megállapodás értelmében Irán visszafogja atomprogramját az ellene foganatosított nemzetközi büntetőintézkedések feloldásának fejében.

Óva intett az atomalku felmondásától a NAÜ főigazgatója

Óva intett hétfőn az iráni atomalku felmondásától Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerint ha ez bekövetkezne, az nagy veszteség lenne a nukleáris ellenőrzés és a többoldalú kapcsolatok szempontjából. Amano szerint a hivatalosan Közös Átfogó Cselekvési Tervnek (JCPOA) nevezett atomalku “jelentős előny” a nemzetközi megfigyelőknek, akik igazolják, hogy Irán nem fegyver előállításához használja fel nukleáris programját. Ha a JCPOA meghiúsulna, az nagy veszteség lenne a nukleáris ellenőrzés és a többoldalú kapcsolatok szempontjából – mondta Amano a NAÜ igazgatótanácsának.

A NAÜ-főigazgató kijelentette, hogy Irán tiszteletben tartja a kötelezettségvállalásait nukleáris tevékenységének megfékezésére vonatkozóan. Teheránnak azonban tisztáznia kell azokat a nemrég tett bejelentéseit, amelyek értelmében nukleáris meghajtású hajókat tervez fejleszteni – tette hozzá Amano.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI Reuters

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑