Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Kaotikus helyzet alakult ki Líbiában

2018. 09. 12.

Az egymással szemben álló fegyveres csoportok harcai miatt káosz alakul ki Líbiában. Így jelenleg nincs olyan kormány, amellyel tárgyalni lehetne a bevándorlás megfékezésével kapcsolatban. Bár vannak olyan fekete-afrikai bevándorlók, akiket elfogadnak és visszairányítanak Dél felé, sokan így is elindulnak az európai partok felé.

Egy egész konvoj kisteherautó érkezett Agadezbe, a Líbia és Niger közötti határra. Mindegyik túlzsúfolt, férfiak, nők és gyerekek is utaztak rajta. Öt napig csaknem ezer kilométert tettek meg a Szaharán át. Az elcsigázott emberek többsége Líbiából menekülő nigeri állampolgár, a többiek más nyugat-afrikai ország utasai, akik Nigerben keresnek jobb életet.

Többen elmondták, hogy a megerősödött líbiai parti őrség miatt nem sikerült átkelniük a Földközi-tengeren, de Líbiában sem tudtak maradni, mert ott – mint mondják – elviselhetetlen az élet. Választásuk nem maradt, vissza kellett térniük oda, ahonnan elindultak.

A konvojt egy Mohammed nevű, egykori tuareg harcos szervezte, aki Agadezben az embercsempészet egyik ismert alakja. Elpanaszolta, hogy amióta a nigeri kormány két évvel ezelőtt embercsempész-ellenes törvényt fogadott el, egyre rosszabb a forgalmuk. Uniós program is indult számukra, de Mohamed szerint nem éri meg váltani, annak ellenére sem, hogy 2015-ben még hétezer ügyfele volt, de ma már csak ezer.

Az agadezi gettóban többen várakoznak, hogy helyet kapjanak egy csempész furgonján. Még az sem tántorítja el őket a nagy úttól, hogy sokan szomjan haltak már a sivatagban. Egy guineai bevándorló szerint a rendszerben van a gond. Egy másik szerint a migrációt úgy lehetne megállítani, ha lenne miért a hazájukban maradni az embereknek.

Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és a vezető kivégzése óta káosz uralkodik. Bár elvileg van már egy egységkormány is, az még a fővárost sem képes az ellenőrzése alatt tartani, a hatalomért versengő fegyveres csoportok így az egész országban szabadon garázdálkodhatnak.

M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑