Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Menekültügy

2018. 11. 28.

Szijjártó Péter: Magyarország elutasítja a migráció ösztönzését

2018. 11. 28.

Magyarország az olyan politikai törekvéseket támogatja, amelyek a migrációs folyamat megállítását célozzák, és elutasítja azokat, amelyek ösztönzik az illegális bevándorlást – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tanácsülésének általános vitáján.

Magyarország nem ért egyet az ENSZ elfogadás előtt álló migrációs csomagjának számos alapvetésével, és elutasítja azt, kivonult a jóváhagyási folyamatból. Hozzátette, hogy az ENSZ-éhez hasonlóan elbukott a brüsszeli migrációs politika is, amely ösztönzi a bevándorlást – erősítette meg.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban számos javaslatot tett az ENSZ-csomag módosítására, ezek egyebek mellett a migrációs folyamat megfékezését célozták, továbbá azt, hogy vegyék figyelembe a cél-, illetve tranzitországok helyzetét és érdekeit is. Hangoztatta, hogy a migráció nem alapvető emberi jog, a határsértés pedig bűncselekmény. Biztosítani kell az egyes országok szuverenitását, kultúrájuk megőrzését, és el kell kerülni a párhuzamos társadalmak kialakulását.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a világ korábban soha nem látott biztonsági kihívásokkal néz szembe, és ezek közül az egyik legfontosabb a tömeges migráció, amely egész régiókat tud destabilizálni.

Külön említette a terrorveszélyt, emlékeztetve arra, hogy a folyamat kezdete óta több mint 30 terrortámadást követtek el az Európai Unióban „migránshátterű emberek”, és ilyen méretekre korábban nem volt példa. Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció alapvető emberi jog. Nem ért egyet azzal sem, hogy a bevándorlás jó és bátorítani kell – szögezte le.

Szijjártó Péter emlékeztetett a magyar álláspontnak arra az elemére is, hogy a hazájukból menekülni kényszerülőknek segítséget kell nyújtani, de a problémát lehetőleg a gyökerénél, a kiinduló országokat sújtó nehézségek leküzdésével kell kezelni. Ott kell segíteni, ahol szükség van rá – emelte ki.

A nemzetközi közösségnek arra kell koncentrálnia, hogy otthon biztosítson békét és biztonságot a lakosságnak, ha pedig ez nem lehetséges, a hazájukhoz lehető legközelebbi térségben élhessenek emberhez méltó életet. Hozzáfűzte, hogy a Hungary Helps programmal Magyarország már közreműködik ezekben az erőfeszítésekben.

Az ENSZ-csomag elutasításának ellenére Magyarország együtt kíván működni a nemzetközi közösséggel az embercsempészet elleni küzdelemben is.

António Vitorino, az IOM főigazgatója a magyar miniszter felszólalásához fűzött reagálásában azt mondta, hogy több pontban egyetért a Szijjártó Péter által felvázoltakkal. Az illegális migráció „dinamikája” például valóban „zavaró” – fogalmazott.

Egyetértett azzal is, hogy törekedni kell a megelőzésre, meg kell próbálni kezelni a gyökereket. A menekültek visszatéréséhez azonban biztosítani kell társadalmi visszailleszkedésüket is – fűzte hozzá.

Vitorino kijelentette, hogy ő maga is volt európai bizottsági tag, és ismeri a témára vonatkozó szabályozást. Mint mondta, nem hozná közvetlen kapcsolatba a terrorizmust a migrációval. A terrortámadások jelentős részét nem migránsok követik el – fogalmazott.

Az ENSZ-csomagra térve azt mondta, abban több olyan elem is van, amelyet Szijjártó Péter is hasznosként említett. A csomag emellett jogilag nem kötelező dokumentum, minden ország maga döntheti el, hogy mely elemeit hajtja végre – tette hozzá. Kijelentette, hogy az IOM kész támogatni az ENSZ-tagországokat ezekben a törekvéseikben.

A 172 országot tagjai között tudó (IOM) abból az elvből indul ki, hogy a szervezett és emberséges módon végrehajtott migráció kedvező mind a bevándorlók, mind az őket befogadó országok számára. Az IOM támogatást nyújt a menekülteknek, és alapvetésében hangsúlyozza, hogy minden félnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi normákat.

Szijjártó Péter Genfben kétoldalú tárgyalást is folytatott António Vitorinóval.

MAGYARORSZÁG SZÖVETSÉGESKÉNT TEKINT AFGANISZTÁNRA A TERROR ÉS A SZÉLSŐSÉGESSÉG ELLENI HARCBAN

Magyarország stratégiai szövetségesként tekint Afganisztánra a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben szerdán, az afganisztáni helyzetről tartott, miniszteri szintű konferencián.

Utalt a múlt heti kabuli terrortámadásra, és kiemelte, hogy az elmúlt években Európában is minden korábbinál súlyosabbra növekedett a terrorveszély.

Az afganisztáni történések is bizonyítják, hogy fokozni kell a terrorizmus és a szélsőséges ideológiák elleni nemzetközi küzdelmet – hangsúlyozta.

A miniszter egyúttal biztosította az afgán vezetést arról, hogy számíthat Magyarország támogatására a belső stabilitás megteremtésére tett erőfeszítéseiben. Kiemelte Asraf Gáni államfő törekvéseit a nemzeti megbékélésre, ezen belül arra, hogy lezárulhasson a konfliktus a kormány ellen harcoló, iszlám szélsőséges tálibokkal.

Magyarország továbbra is részt vesz a NATO afganisztáni támogatási programjában és az afgán biztonsági erők anyagi támogatásában is – fűzte hozzá, bejelentve, hogy a jövő év elején újabb 30 tagú magyar kontingens érkezik az országba, és csatlakozik a jelenleg ott állomásozó 106 katonához. A miniszter utalt az 500 ezer dolláros (141,5 millió forint) pénzügyi támogatásra is.

Magyarország készen áll arra is, hogy amikor a biztonsági helyzet lehetővé teszi, új lökést adjon gazdasági kereskedelmi és kulturális kapcsolatainak Afganisztánnal – emelte ki.

A nemzetközi közösség kétévente rendez miniszteri szintű tanácskozást Afganisztánról 2012 óta, miután elindították az ország számára az úgynevezett reformévtizedet. Az eddigi tanácskozások pénzügyi felajánlásokat kérő donorkonferenciák is voltak, a mostani értekezlet azonban elsősorban a politikai fejleményekre, a reformok állására és a megkezdett stratégia alakulására összpontosított. Donorkonferenciát a tervek szerint legközelebb 2020-ban tartanak.

MAGYARORSZÁG A GLOBÁLIS MIGRÁCIÓS CSOMAG EGYETLEN PONTJÁT SEM FOGJA BETARTANI

Magyarország a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem fogja betartani – közölte a külgazdasági és külügyminiszter azon a megbeszélésen, amelyet szerdán Genfben folytatott António Vitorinóval, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatójával.

Mint a találkozó után magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, a tárgyaláson leszögezte, hogy a csomag teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekeivel, mert migrációra inspirál, ahelyett, hogy a folyamatok megállítását tűzné ki célul.

Elmondta: van egy-két pont, amelyben Magyarország és az IOM együtt tud működni. Ezek között említette az elűzött közel-keleti keresztény közösségek hazatérésének segítését és az embercsempészet elleni küzdelmet.

Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑