Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Ankara szerint sosem támadták a szíriai kurdokat

2019. 01. 07.

Irracionális John Boltonnak, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának az az állítása, mely szerint Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba – közölte vasárnapi írásos nyilatkozatában Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő.

Bolton vasárnap Jeruzsálemben egy új feltételhez kötötte a közelmúltban kilátásba helyezett amerikai kivonulást Szíriából és kijelentette: “Törökországnak egyeztetnie kell szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal. Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak” – fogalmazott Bolton a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciára utalva. Törökország vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért – nyomatékosította a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Kalin írásában leszögezte: a kurdokra nézve tiszteletlenség azt állítani, hogy a szíriai kurdokat az YPG képviseli, amelyet Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tart. A török elnöki szóvivő rámutatott: Törökországnak éppen az az egyik célja Szíriában, hogy felszabadítsa a kurdokat az YPG elnyomása alól.

Törökország a szíriaiak bárminemű vallási vagy etnikai megkülönböztetése nélkül eltökélten folytatja erőfeszítéseit a politikai megoldási folyamat megvalósulása érdekében – hangsúlyozta Kalin.

A török álláspont ellenére az YPG volt az utóbbi években az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, amely során kiképezte és nagy mennyiségben harcászati eszközökkel látta el a kurd milíciát.

A tervezett szíriai csapatkivonással kapcsolatban már csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is azt nyilatkozta a NewsMax amerikai hírportálnak, hogy Washington küldetésének továbbra is része annak biztosítása, hogy a törökök nem mészárolják le a kurdokat.

Hami Aksoy török külügyi szóvivő pénteki közleményében leszögezte: Ankara elfogadhatatlannak tartja Pompeo szavait Törökország és a szíriai kurdok viszonyát illetően. Aksoy Kalinhoz hasonlóan fogalmazva arra figyelmeztette Pompeót, hogy aggasztó információhiány jele, ha az YPG-vel azonosítja a szíriai kurdokat. A török külügyi szóvivő egyúttal emlékeztetett: Törökország több százezer olyan szíriai kurdot lát vendégül, aki az YPG miatt menekült el és nem tud hazatérni.

Donald Trump amerikai elnök december 20-án jelentette be, hogy szoros határidőn belül kivonják Szíriából az amerikai erőket – mintegy kétezer katonát, mert szerinte ott már sikerült legyőzniük az Iszlám Államot, és nincs rájuk tovább szükség. Január 2-án Trump módosította bejelentését és arról beszélt a sajtó előtt, hogy “nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására”, csak bizonyos idő után vonulnak ki Szíriából, előbb le kell győzni az ISIS maradványait. Hozzátette: a visszavonulás közben ügyelnek majd arra, hogy megvédjék az YPG-t is.

A kurd milícia túlnyomórészt az Eufrátesz folyótól keletre fekvő területet tartja ellenőrzése alatt, amelynek északkeleti részében főként kurdok élnek.

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd kisebbség függetlenedései törekvéseit. Az YPG ugyanakkor jelenleg attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepvállalásra próbál majd törekedni a térségben.

Bolton Jeruzsálemből hétfőn Ankarába utazik tovább, ahol kedden a szíriai amerikai csapatkivonás koordinációjáról egyeztet a török illetékesekkel. A törökországi megbeszéléseken részt vesz James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja és Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök is.

VS.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑