Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Tunézia

2019. 04. 25.

Francia hírszerőket fogott a tunéziai határőrség

2019. 04. 25.

Egy csoport francia állampolgárságú fegyverest fogtak el, akik Líbiából keltek át a tunéziai határon. Tunéziai források szerint az elfogott személyek a francia hírszerző szolgálat tagjai. Ezt az információt azonban a tunéziai elnöki hivatal nem osztotta meg a Radio France International számára adott nyilatkozatában.

Habár a tunéziai politikusok nem erősítették meg a hírt, korábban már felmerültek olyan információk, hogy francia állampolgárok segítik Haftar tábornok erőit Líbiában. Valószínűleg ők segítették a tábornok csapatait a Tripoli elleni offenzíva során.

A tunéziai hatóságok jelentése szerint a múlt héten több mint 20 európai állampolgárt fogtak el a líbiai határon, akiknél fegyver volt, és akik közül 13 francia állampolgár volt. A tunéziai védelmi minisztérium forrásai szerint a franciák a Ras Jedir határátkelőnél próbáltak átkelni Tunéziába diplomáciai védelemre hivatkozva. Az Al Jazeera hozzá is jutott a francia állampolgárok útlevél másolatához.

A Tunéziában lévő francia követség szerint az elfogott személyek egy biztonsági egyezmény keretein belül tartózkodtak Líbiában, ahol az ottani francia diplomáciai képviselettel működtek együtt. A két ország közötti mozgásuk pedig rutinszerű.

Egy másik hasonló incidenssel kapcsolatban a tunéziai védelmi minisztérium kijelentette, hogy korábban 11 európai állampolgárt fogtak el, akik fegyveresen és hajóval érkeztek líbiai felségvizekről Tunéziába. Az elfogott franciákkal kapcsolatban pedig a tunéziai elnöki hivatalhoz közeli források megerősítették, hogy ők valójában nem diplomaták hanem kémek.

A tunéziai kormány azonban hivatalosan azért nem erősíti meg ezeket az információkat, mivel nem szeretnék elrontani a ,,Tunézia és Franciaország közötti jó kapcsolatot,,.

Az Al Jazeera tunéziai tudósítója szerint azonban a határőrség az elfogott személyektől lefoglalt különböző kommunikációs eszközöket is, melyekkel a Haftar tábornok által vezetett Líbiai Nemzeti Hadsereggel tartották a kapcsolatot. Korábban pedig a francia rádió is beszámolt arról, hogy még februárban 15 francia hírszerző tiszt érkezett Gharyan városába, mely a líbiai fővárostól 100 km-re dél-nyugatra található. A líbiai kormányhoz közel álló források szerint ők segítettek Haftar tábornoknak előkészíteni a Tripoli elleni támadást.

A líbiai kormány forrásai szerint éppen ezért minden együttműködést meg fognak szüntetni Franciaországgal. A líbiai belügyminisztérium a múlt héten jelezte is, hogy meg kívánnak szakítani minden kapcsolatot a minisztérium és Franciaország között. Szerintük ugyanis a franciák hivatalosan is Haftar tábornokot támogatják. A tábornok csapatai pedig az ENSZ által is elismert líbiai kormányt próbálják megbuktatni Tripoliban.

A franciák lépéseit éppen ezért nem nagyon értik, hiszen Franciaország hivatalosan az ENSZ által elismert kormányt támogatja, mégis pénzügyileg, valamint hírszerzési információkkal támogatja Haftar tábornok erőit.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑