Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Az afgán kormány kész a béketárgyalásokra a tálibokkal

2020. 06. 09.

Az afgán kormány kész a béketárgyalásokra a tálibokkal – jelentette ki hétfőn Kabulban Abdulla Abdulla, az afgán a Nemzeti Megbékélési Tanács vezetője, térségbeli források szerint ezek a tárgyalások ebben a hónapban megkezdődhetnek.

“Ez az ország több mint tizennégy éve válságban vergődik, most először azonban szabad az út a megbékélés felé” – mondta Abdulla, aki hónapokig nem volt hajlandó elismerni Asraf Gáni elnök győzelmét a legutóbbi választáson, de aki ez utóbbival május 17-én megállapodást írt alá a hatalom megosztásáról (ennek értelmében Abdulla Abdulla delegálhat tagokat az új kormányba, és az ő irányításával hozták létre a Nemzeti Megbékélési Tanácsot, amely a tálibokkal folytat majd béketárgyalásokat).

Egy videokonferencia keretében Abdulla felhívta a figyelmet: a kabuli kormány minden erejét beveti a béke elérése érdekében. Hozzáfűzte, hogy remélhetőleg hamarosan sikerül elhárítani az egyik fő akadályt, azaz végigvinni a fogolycsere megrekedt folyamatát. Kifejezte reményét, hogy mindkét oldalon “elfogadható létszámban” bocsátanak szabadon foglyokat, mire a béketárgyalások megindulnak.

A tálibok hasonlóképpen nyilatkoztak. Szuhail Sahín tálib szóvivő Whatsappon keresztül a dpa hírügynökségnek leszögezte: “Készen állunk az afgánközi tárgyalásokra, mihelyt a kormány 5000 foglyot szabadon enged”.

Eközben az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Zalmay Khalilzad a térségben próbál közvetíteni, hogy segítse egyengetni a tárgyalásokhoz vezető utat. Ennek keretében a tisztségviselő Dohában a tálib vezetőkkel, Iszlámábádban pedig a pakisztáni vezérkari főnökkel folytat megbeszéléseket.

A Reuters meg nem nevezett térségbeli forrásokra hivatkozva írta, hogy a béketárgyalások ebben a hónapban megkezdődhetnek.

A mintegy ötezer tálib fogoly szabadon bocsátása része volt annak a megállapodásnak, amelyet az idén februárban Dohában kötöttek a tálibok az Egyesült Államokkal. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia.

Szó van benne a tálibok és a kabuli kormány közötti béketárgyalások megindításáról is. Ennek előfeltétele azonban a kölcsönös fogolycsere lebonyolítása volt.

Asraf Gáni afgán elnök március 11-én alá is írta a rendeletet ötezer tálib szabadlábra helyezéséről, a felkelők pedig ezer katona elengedésébe egyeztek be, de a fogolycserét többször elhalasztották.

Az afgán kormány május elején, ezer tálib fogoly elengedése után leállította a fogolycserét. Közölte, hogy csupán 1500 tálib szabadulásához járul hozzá, a béketárgyalások pedig csak ezután kezdődhetnek.

Ennek oka leginkább az, hogy a tálibok leálltak ugyan az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket. Nemrég azonban meglepő fordulatként a radikális mozgalom tűzszünetet jelentett be.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑