Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2021. 06. 02.

Rouhani szerint megoldódtak a legfőbb problémák Washingtonnal

2021. 06. 02.

Sikerült megoldani a legfőbb problémákat az Egyesült Államokkal a 2015-ös iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalásokon – közölte Haszan Róháni iráni elnök szerdán, miközben az osztrák fővárosban folytatódtak az egyeztetések.

“Van még néhány téma, amelyről még tárgyalunk és megállapodásra fogunk jutni” – mondta Róháni a heti kabinetülésen elmondott beszédében. Az elnök szerint kormányzata már “megtette és befejezte” munkáját ezzel kapcsolatban, és “hű maradt ígéretéhez”, hogy megszünteti az Iránnal szembeni amerikai szankciókat. Hozzátette: amennyiben van rá akarat, az iráni atomalkut még az augusztusban véget érő elnökségének ideje alatt vissza lehet állítani.

“Az, hogy a bécsi tárgyalások jelenleg jól haladnak, az emberek türelmének, a kormány közvetítésének és a legfőbb vezető (Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője) iránymutatásainak köszönhető. Nagy árat fizettünk ezekért a győzelmekért” – hangsúlyozta Róháni.

Az iráni elnök mindazonáltal beszélt arról is, hogy az “amerikaiak gazdasági szankciókkal és háborúval megpróbálták megbuktatni az iráni rendszert, de nem tudtak semmit sem tenni, és ezért ők keresték a tárgyalásokat”.
Bécsben április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben.

Az osztrák fővárosban szerdán folytatódtak a tárgyalások, a megállapodás részes felei – Irán, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – és az Egyesült Államok közvetítőkön keresztül egyeztetnek egymással, mivel Irán visszautasította a közvetlen tárgyalásokat Washingtonnal.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑