Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2018. 02. 02.

A Balkán a muszlim terroristák melegágya lett

2018. 02. 02.

Már a német kormány is felfigyelt arra, hogy a Balkán-félsziget – jelentős részben a szaúdi és a török befolyás miatt – az Iszlám Állam és más szélsőséges muszlim csoportosulások egyik legfontosabb utánpótlási bázisává vált.

A német Bundestag vitáinak az utóbbi időszakban egyik visszatérő témája a balkáni muszlim radikálisok jelentette veszély.

Egy parlamenti jelentésből konkrétan kiderült, hogy németországi iszlamisták szoros kapcsolatban állnak Bosznia-Hercegovinában élő potenciális terroristákkal, írja a Deutsche Welle.

Magyarország déli határától kb. 200 kilométerre sok olyan település van, amelyekben az iszlám egyik legszélsőségesebb irányzata, a szalafizmus elvei érvényesülnek.

A szalafisták elutasítják a vallás korszerűsítését és szorgalmazzák az iszlám jog, a saría bevezetését az élet minden területén.

Az iszlamisták konkrét balkáni aktivitásáról azonban még a német titkosszolgálat sem rendelkezik elegendő információval, különösen a szélsőséges mozgalmak terjedését nem tudják feltérképezni.

Ami biztos, hogy a gazdag Öböl-menti államok, elsősorban

Szaúd-Arábia számos szélsőséges imámot küldött a ’90-es évtől Boszniába, a helyi muszlimok radikalizálódásának ez lehet az elsődleges oka.

Az elmúlt időszakban Törökország is exportálja a Balkánra a hitszónokait, akik által az ország a saját befolyását igyekszik növelni a térségben.

Közismert, hogy

Szaúd-Arábia és Törökország már Németországba is küldi a fundamentalista iszlamista imámokat,

de a berlini kormány valamiért nem lép fel velük szemben, és a titkosszolgálattal ellentétben igyekszik szemet hunyni a történtek felett.

A német titkosszolgálat sem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hány balkáni muszlim terrorista harcol Szíriában és Irakban. Csupán arról szolgáltattak adatokat, hogy milyen szervezetekben vannak.

A közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag az Iszlám Állammal szimpatizáló terroristák mentek harcolni a Közel-Keletre.Sokan esküdtek hűséget az al-Kaidához kötődő, Szíriában és Irakban tevékenykedő al-Nusztra Frontnak.
A szélsőséges szervezet hivatalosan elszakadt az al-Kaidától még 2016-ban.

Teljesen új fejleménynek számít, hogy

a boszniai, a horvátországi és a koszovói iszlamisták kb. 10%-a a Szabad Szíriai Hadsereg katonája lett,
amely szervezet az Egyesült Államok és újabban Törökország támogatásával küzd Bashar Al-Assad elnök kormánya ellen.

Régebb a szerb sajtó írt arról, hogy horvátországi muszlim szervezetek tagjai is harcolhatnak a Szabad Szíriai Hadseregben, titkosszolgálati jelentések viszont most először erősítették meg ezt a híresztelést.

Arról, hogy hányan lehetnek a német hírszerzés nem közölt információkat.
A fő probléma az, hogy a Balkán sok eldugott településén az iszlám legszélsőségesebb ágazatai virágoznak, ilyen szellemben nevelik a fiatalokat, a nemzetállamok hatóságai pedig képtelenek ellenőrizni a folyamatot.

A legrosszabb Bosznia-Hercegovinában a helyzet,

ott szaúd-arábiai anyagi támogatással egy párhuzamos társadalmat építettek ki, amelyre a szarajevói kormány befolyása nem terjed ki.

A szegénység is táplálja az iszlamizmust, a megoldás hosszabb távon az lehetne, ha ezeket az államokat felvennék az Európai Unióba, mert akkor beindulna a gazdaság növekedése és az életszínvonal emelkedése, amely által vissza lehetne szorítani a szaúdi, valamint a török befolyást.

Magyarország kormánya és a V4-ek is szorgalmazzák a Nyugat-Balkán európai integrációját, a stabilitás megteremtése érdekében.

Origo.hu – Márkos Imre Örs

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑