Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2021. 09. 01.

A CNN interjút készített az ISIS egyik parancsnokával még a kabuli támadások előtt

2021. 09. 01.

Az amerikai CNN hírcsatorna interjút készített az Iszlám Állam terrorszervezet egyik parancsnokával két héttel a kabuli repülőtér elleni bombatámadás előtt, amiért később a terrorszervezet vállalta a felelőséget. Az interjú ráadásul a kabuli repülőtér közelében lévő egyik hotelben készült.

Az interjút Clarissa Ward, a CNN egyik tudósítója készítette, akinek az ISIS helyi vezetője elmondta, csoportjuk jelenleg  arra várakozik, hogy mikor tud támadást végrehajtani az amerikai hadsereg ellen.

A múlt csütörtökön, az Iszlám Állam által végrehajtott kabuli robbantásos merényletben 180 afgán civil és 13 amerikai katona veszítette életét.

Az interjú óta azonban több híroldalon és a közösségi médiában is felmerült a kérdés, hogy miért kellett az interjúalany személyazonosságát megőrizni és miért nem fedték fel legalább az amerikai hatóságok részére. Az interjú készítésének idején Kabul és a kabuli nemzetközi repülőtér még az Egyesült Államok és az amerikaiak által támogatott afgán kormány ellenőrzése alatt állt.

A CNN az interjút úgy jellemezte, hogy az korai, előrelátó beszélgetés volt, azonban sokak szerint a megkérdezett ISIS parancsnok valójában a terveiről beszélt az interjú során, arról, hogy mit szeretnének végrehajtani. Ezen kívül az a kérdés is felmerül, hogy a CNN milyen kapcsolatban áll az ISIS-K (vagy Daesh-K) néven emlegetett terrorista csoporttal, melyről a csütörtöki robbantások előtt senki se hallott.

Az interjúval kapcsolatban más hírcsatornáknál is felmerült a kérdés, hogy ha a CNN egy lehetséges támadásról szerzett tudomást akkor azt miért nem közölte az amerikai hatóságokkal és miért nem azonosította számukra az ,,Abdul Munir,, néven bemutatkozó, és az afgán Kunar tartományból származó ISIS parancsnokot.

A terrorista vezető az interjú során azt is elmondta a CNN tudísítója számára, hogy körülbelül 600 főből álló egységnek parancsol akik között indiaia, pakisztáni és közép-ázsiai állampolgárok is vannak. Korábban ők is a Talibán oldalán harcoltak, azonban szerintük a tálibok lepaktáltal idegen hatalmakkal és ezért ők inkább átálltak az Iszlám Állam oldalára. Az ISIS ugyanis a saria törvénykezés keményebb formáját szeretné bevezetni és a Talibán törvényeit nem tartja elég megfelelőnek. Az interjú során a parancsnok teljesen egyértelművé teszi, hogy miután a külföldi csapatok kivonultak Afganisztánból ők azonnal megindítják a harcukat az ország új vezetői ellen.

Az új konfliktust azonban sokan csak úgy jellemzik, hogy a CIA által létrehozott Iszlám Állam harcol a CIA által létrehozott Talibán mozgalom ellen,

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑