Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 01. 11.

A csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte fel Pompeót az iraki kormányfő

2020. 01. 11.

Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert – áll a bagdadi elnöki iroda pénteki közleményében. Washington elutasítja Irak kérését a csapatkivonásról szóló tárgyalásokra – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

Az INA iraki hírügynökség tájékoztatása szerint Pompeo csütörtök este hívta fel Abdel Mahdit, akivel megvitatták a térségbeli feszültség csökkentésének lehetőségeit.

A közlemény szerint Abdel Mahdi a beszélgetés során leszögezte: az Egyesült Államok a múlt heti dróntámadással, amellyel iraki területen célzottan likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz különleges egységének a parancsnokát, megsértette Irak szuverenitását.

„Irak elutasít minden olyan akciót, amely a szuverenitását fenyegeti, és felvette a kapcsolatot mindkét féllel annak érdekében, hogy az ország ne váljon a viszály csataterévé” – írták a közleményben.

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette a telefonhívás tényét, de az erre vonatkozó közleményben nem tettek említést a csapatkivonásról.

Az iraki parlament a hét végén megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot. Noha a parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező erővel, a hírre válaszul Donald Trump amerikai elnök bejelentette: Washington szankciókkal sújtja az arab országot, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat.

Jelenleg körülbelül 5200 amerikai katona állomásozik Irakban, az ő feladatuk elsősorban az iraki biztonsági erők kiképzése. Elemzők szerint egy esetleges amerikai csapatkivonás gyengítené az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot. Noha a szervezetet 2017 elején kiűzték Irakból, sok tagja még mindig az ország nehezen megközelíthető, sivatagos területein bujkál.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter a héten több nyilatkozatában cáfolta, hogy az amerikai katonák kivonására készülnének. Szakértők emlékeztettek arra is, hogy a csapatkivonással kapcsolatban az iraki vezetés sem egységes: az erre vonatkozó parlamenti szavazáson nem vettek részt sem a szunnita, sem a kurd képviselők.

Washington elutasította Irak kérését a tárgyalásra a csapatkivonásról

Washington elutasítja Irak kérését a csapatkivonásról szóló tárgyalásokra – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

Közleményében Morgan Ortagus külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megvitatni Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő javaslatát a csapatkivonásról.

„Valamennyi tárgyaló delegációnak, amely Irakba utazna, jelenleg éppen az lenne a feladata, hogy ne a csapatok kivonását, hanem stratégiai partnerségünk megerősítését vitassa meg” – fogalmazott a kommünikében Ortagus. Hozzáfűzte: az amerikai katonai jelenlét Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatása. „Elkötelezettek vagyunk az amerikaiak, az irakiak és a koalíciós partnereink megvédése iránt” – hangoztatta.

Leszögezte mindazonáltal, hogy Washington szívesen megvitatná Bagdaddal nemcsak a biztonságot érintő kérdéseket, hanem a pénzügyi, gazdasági és diplomáciai partnerségünk témáit is.

Morgan Ortagus tudatta azt is: jelenleg az amerikai külügyminisztériumban tartózkodik a NATO küldöttsége, amely éppen az észak-atlanti katonai szövetség erőteljesebb iraki szerepvállalásáról egyeztet az amerikai partnerekkel.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑