Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2019. 06. 15.

A jemeni ellenállás rakétával lőtt egy szaúdi repülőteret

2019. 06. 15.

A jemeni ellenállás egyik rakétája eltalálta a szaúdi Abha Nemzetközi Repülőtér érkezési csarnokát ahol 26 személy megsérült. Ezt a szaúdi vezetésű katonai koalíció szerdán jelentette be.

A koalíció szóvivője Turki Al-Maliki szerint a sérültek közül nyolc embert kórházba kellett szállítani. A sebesültek között jemeni, szaúdi és indiai állampolgárok is vannak. A sérülteket azóta már ellátták a kórházban. Az Al-Arabiya hírcsatorna kiemelte, hogy a sérültek ,,civilek,, és ez szerintük súlyosbítja a repér elleni támadás hírét. Azt azonban valahogy kihagyják a beszámolóikból, hogy a szaúdi koalíció hány jemeni civilt gyilkolt meg a már negyedik éve tartó háborúban.

A szaúdi koalíció szóvivője szerint a repülőtér elleni támadás bizonyíték arra, hogy az Iráni Forradalmi Gárda rakétákkal látja el a jemeni ellenállást. Számukra biztosan egyszerűbb lenne fegyvertelen civileket gyilkolni, ahogyan ezt rendszeresen meg is teszik. A szóvivő azt szintén nem említette meg, hogy Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok milyen rakétákat és kazettás bombákat kapott az Egyesült Államoktól és más nyugati országoktól.

Al-Maliki kijelentése szerint a repülőtér elleni támadás ,,háborús bűncselekmény,, mivel azt civilek ellen követték el. Az azonban nem világos, hogy egy, már több mint 35 ezer jemeni civilt meggyilkolt katonai koalíció szóvivője hogyan meri kiejteni a száján a ,,háborús bűncselekmény,, kifejezést.

A szaúdi légügyi hivatal bejelentése szerint az Abha repülőtér már újra működik, annak ellenére, hogy az érkezési csarnokban károk keletkeztek. Al-Maliki szerint pedig a koalíció csapatai válaszlépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jemeni hadsereg ne ismételhesse meg a támadást.

A repülőtér elleni támadást a régió több országa is elítélte. Ezek elsősorban a szaúdi katonai kolaíció támogató államok voltak. Bahrein külügyminisztere szerint például ez a világos jele az iráni fegyverek elterjedésének. A szaúdi barát, Adenben található jemeni kormány szerint ez a támadás azt bizonyítja, hogy a húszi kormány képtelen a párbeszédre. Szerintük az arab katonai koalíció feladata az, hogy véget vessen a ,,húszi terrorizmusnak,,.

Az egyiptomi külügyminisztérium kijelentette, hogy kiállnak Szaúd Arábia mellett, és elítélnek mindent ami veszélyezteti a szaúdiak biztonságát. Kuvait kormánya szerint a támadás ,,ártatlan civilek elleni bűncselekmény volt.,, Jordánia szintén elítélte a támadást.

A szaúdi katonai koalícióban lévő, vagy az azt támogató arab államok érdekes módon a három éve tartó katonai agresszióban meggyilkolt több mint 35 ezer jemeni civilért sohasem emelték fel így a szavukat.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑