Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 08. 22.

A kabuli orosz nagykövet találkozott a tálibok vezetőivel

2021. 08. 22.

Kabul visszafoglalása után 48 órával Dimitrij Zsirnov orosz nagykövet találkozott a Tálibok mozgalom vezetőivel. A nagykövet a megbeszélés után kijelentette, szerinte a tálibok nem törekednek  az erőszakra vagy bármiféle bosszúra.

Az afgán fővárosba bevonuló tálib egységeket az orosz diplomaták egyszerű emberekként jellemezték.

Az orosz kormány már az afgán főváros bevétele előtt jelezte, hogy nem kívánják kiüríteni kabuli nagykövetségüket és a kínai nagykövetséghez hasonlóan továbbra is működnek. Az orosz külügyminisztérium eddig még nem jelentette be, hogy elismerné az új tálib vezetést, azonban Vladimir Putyin orosz elnök már korábban kijelentette, hogy egyszerűen el kell fogadni Afganisztán új vezetőit.

Az orosz elnök afgán ügyekkel kapcsolatos megbízottja Jamir Kabulof elmondta, hogy a tálibokkal könnyebben tudnak tárgyalni, mint korábban az afgán ,,bábkormánnyal,, és Ashraf Ghani korábbi afgán elnökkel, aki a Kabulból történő menekülése során az ország vagyonának egy részét is magával vitte.

Habár az orosz kormány napok óta tárgyalásokat folytat a tálibokkal, maga a Talibán mozgalom még rajta van az Oroszország által terrorszervezetekként nyilvántartott csoportok listáján, melyen 2003 óta szerepel.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Global Voice 24)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑