Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2021. 09. 21.

A libanoni parlament bizalmat szavazott az új kormánynak

2021. 09. 21.

Bizalmat szavazott a libanoni parlament hétfőn Nadzsíb Míkati miniszterelnök kormányának.

Az új kormány politikai programjának célja, hogy orvosolja az országot sújtó rendkívül súlyos gazdasági válságot. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) bejrúti irodájában tartott parlamenti ülést több mint egy órával el kellett halasztani az áramkimaradás miatt.

A 128 fős törvényhozás jelen lévő 100 képviselője közül 85 szavazott bizalmat a kormánynak.

“Bejrút szenvedésének szívéből (…) született kabinetünk, hogy gyertyát gyújtson ebben a reménytelen sötétségben” – jelentette ki Míkati a program ismertetésekor. Nabih Berri, a parlament elnöke erre felszólította a kormányfőt, hogy ne olvassa fel a teljes programot, “spóroljanak az idővel az áramprobléma miatt”. Az ülés azonban így is mintegy hét óráig tartott.

A kabinet által kidolgozott program ígéretet tesz a tárgyalások újraindítására a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve azoknak a reformoknak az elindítására, amelyeket az adományozók feltételül szabnak az új kormánynak a külföldi segély folyósításához, amire nagy szüksége van a közel-keleti országnak. Míkati beszédében leszögezte: az IMF-fel való tárgyalások folytatása “szükséges, nem pedig választás kérdése”.

Míkati igyekezett megnyugtatni a törvényhozást afelől, hogy minden szükséges vizsgálatot lefolytat a főváros kikötőjében tavaly augusztusban bekövetkezett hatalmas robbanás okainak feltárására és a vétkesek felelősségre vonására.

Míkati 24 tagú kabinetje szeptember 10-én alakult meg 13 hónap belpolitikai patthelyzet után. Az előző, Haszan Diáb vezette kormány a tavaly augusztusi bejrúti robbanás után nyújtotta be lemondását.

A Libanont 2019 óta sújtó, az elmúlt hónapokban jelentősen súlyosbodó gazdasági válság miatt hiánycikké váltak egyebek között a gyógyszerek és orvosi felszerelések, valamint általános hiány alakult ki a generátorok üzemeltetéséhez szükséges üzemanyagból.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a bejrúti kikötőben tavaly augusztusban történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás. Elemzők szerint az 1975-től 1990-ig tartott polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. Az ENSZ szerint a mintegy hatmilliós libanoni lakosság több mint 70 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑