Cadmus fordítás Cadmus
Mianmar

2018. 02. 26.

A mianmari hadsereg eltünteti a népirtás bizonyítékait

2018. 02. 26.

Műholdfelvételek bizonyítják, hogy a mianmari hadsereg már körülbelül két tucat falut takarított el a föld színéről, melyben korábban a muszlim rohingja népcsoport tagjai éltek.

A falvak elbuldózerezésével a korábban elkövetett erőszakos cselekmények nyomait próbálják eltüntetni, ugyanis ezekben a falvakban már nem él senki, hiszen korábban azt a mianmari hadsereg felgyújtotta.

Az Associated Press hírügynökség jelentései szerint eddig 28 korábban lakott települést semmisítettek meg. A mianmari Maungdaw város 50 kilométeres körzetében végeztek e fajta tisztogatást 2017 decembere és ez év februárja között. A Human Rights Watch azonban 55 ilyen elpusztított faluról tesz említést, melyeket a tavalyi év vége óta semmisítettek meg. Szerintük ezek a pusztítások azért történnek, hogy az ügyben vizsgálódó ENSZ ellenőrök ne találjanak semmit. A szervezet szerint ezzel a rohingja népcsoport emlékét népcsoport emlékét próbálják eltörölni és azt próbálják megakadályozni, hogy a jövőben bármikor is követeléseik legyenek az eseménnyel kapcsolatban.

Az emberi jogvédő csoport arra is figyelmeztetett a hét elején, hogy a mianmari kormány eltünteti azokat a nyomokat is, melyek a kivégzett emberek tömegsírjainak a hollétére utalnak. Az Arakan Project nevű emberi jogi szervezet a héten adott át felvételeket a The Guardian számára arról, hogy a mianmari kormány hogyan semmisíti meg a tömegsírok jelenlétére utaló nyomokat.

A különböző nemzetközi szervezetek szerint a mianmari hadsereg 2016 végén kezdődött tisztogató akciói során több ezer rohingja népcsoporthoz tartozó embert gyilkoltak meg. Az események 2017 augusztusában voltak a legintenzívebbek, és abban az időben 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe.

Az üggyel az ENSZ és az Európai Unió országai is foglalkoztak. Az EU szankciókat készül kidolgozni Mianmar ellen és a mianmari hadsereg vezetőit háborús bűncselekményekkel fogják megvádolni. Továbbá arra készülnek, hogy ismét megerősítsék a Mianmarral szemben lévő fegyver kereskedelmi embargót, melyet még az 1990-es években hoztak az ország ellen.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Press TV

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑