Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 01. 21.

A Nyugat démonizálja Damaszkuszt

2017. 01. 21.

Damaszkusz sosem használt tömegpusztító fegyvereket, azaz vegyi fegyvereket sem vetett be a szíriai emberek ellen – jelentette ki pénteken Bashar Al-Assad szíriai elnök, majd hozzátette, ezeket a vádakat a Nyugat csak arra használta, hogy démonizálja a szíriai kormányt és a hadsereget.

Erkölcsileg értelmezhetetlen, hogy egy kormány tömegpusztító fegyvereket vet be a saját népe ellen, ez lehetetlen – hangsúlyozta a szíriai elnök a japán TBS televíziónak adott interjúban, amelyet a SANA szíriai hírügynökség is idézett. Bashar Al-Assad hozzáfűzte,

„teljes mértékben tagadom a Nyugat ezt hangoztató narratíváját, ami kizárólag azt a célt szolgálja, hogy démonizálja a szíriai kormányt és a hadsereget”.

Az államfő az Iszlám Állammal kapcsolatban megismételte, hogy szerinte a terroristacsoportot maga az Egyesült Államok hozta létre Törökország támogatásával. Elmondta azt is, hogy

a közép-szíriai Palmyra óvárosát a dzsihadisták amerikai támogatással foglalhatták vissza.

A tervek szerint hétfőn kezdődő asztanai béketárgyalásokkal kapcsolatban Assad elmondta, sem az előre hozott választások, sem pedig azok esetleges dátuma nem képezi a többoldalú találkozó témájának tárgyát.

Érvelése szerint ugyanis a béketárgyalásokon terítékre kerülő témák nem a kormányról és az ellenzékről, és nem is a kormányról és a terroristákról szólnak, hanem minden szíriai állampolgárról, akiknek jogukban áll dönteni Szíria jövőjéről.

Hozzáfűzte, a válság végeztével a szíriai emberek maguk mondhatják el véleményüket arról, akarják-e, hogy Assad lemondjon az elnökségről vagy sem.

Assad az interjúban reményét fejezte ki, hogy a jövő heti értekezleten „mindenről” lehet majd tárgyalni a lázadócsoportokkal. Kifejtette, hogy a legfontosabb téma a tűzszünet és a humanitárius segélyek biztosítása lesz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elküld egy Közel-Kelet-szakértőt az asztanai tárgyalásokra.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy megkapta a kazah fővárosba szóló meghívót, az EU pedig pénteken közölte, hogy képviseltetni fogja magát a szakértői szintű egyeztetésen. A részvételt bejelentő Nabila Massrali, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai szóvivője hozzátette: az unió nem katonai szereplőként lesz jelen.

A TASZSZ közlése szerint a genfi Szíria-tárgyalások a tervek szerint február 8-án kezdődnek újra.

„A barbárok barbárok maradnak”

– jelentette Lavrov kazah hivatali partnerével, Kajdar Abdarahmanovval közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatóján azokra az értesülésekre reagálva, amelyek szerint az Iszlám Állam fegyveresei lerombolták a palmyrai római amfiteátrumot.

Az American School of Oriental Research (ASOR) nevű, régészeti kutatásokat támogató amerikai szervezet által közölt felvételeken jelentős mértékű rombolás látszik a Tetrapülonon és a római színházon. Az ASOR szerint ezt az Iszlám Állam követte el szándékosan.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑