Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2023. 10. 08.

A nyugati államok a megszálló izraelieket pártolják

2023. 10. 08.

Az Egyesült Államok még vasárnap áttekinti az Izraelből érkezett kéréseket a biztonsági támogatások kiegészítésére, és “lépések várhatók” – közölte Anthony Blinken külügyminiszter.

A külügyminiszter több amerikai televíziócsatornának nyilatkozott helyi idő szerint vasárnap reggel, és hangsúlyozta, hogy az elnök utasításának megfelelően szeretnék biztosítani, hogy minden szükséges eszköz Izrael rendelkezésére álljon fellépni a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által Izraelben indított támadásokkal szemben.

A miniszter azt is közölte, hogy az adminisztráció értesült azokról a jelentésekről, amelyek a támadások során meggyilkolt vagy elfogott amerikai álampolgárokról szólnak, jelenleg próbálnak “tényeket találni”, és hivatalos megerősítést kapni.

Antony Blinken arról is beszélt, hogy egyelőre nem áll az Egyesült Államok rendelkezésére bizonyíték arra nézve, hogy Irán közvetlen támogatást nyújtott volna a Hamász által indított támadásokhoz. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy a palesztin fegyveres szervezetet régóta kötik kapcsolatok Iránhoz, és az elmúlt években onnan kapott támogatás nélkül a Hamász ma nem lenne abban a helyzetben, hogy ilyen akciót tudjon kezdeni.

Antony Blinken egyben tagadta, hogy Irán a Hamász támogatására is felhasználhatja azt a korábban befagyasztott 6 milliárd dollárt, amelyhez az Egyesült Államokkal a közelmúltban megkötött fogolycsere-egyezmény keretében hozzájuthat. Az Irán tulajdonában álló összeget korábban egy dél-koreai bankban, a szankciós politika keretébe zárolták.

Az amerikai kormányzatot a republikánusok részéről az elmúlt napokban súlyos bírálatok érték azzal a vélekedéssel, hogy túlságosan sok engedményt tett Iránnak, ami bátorítást adott a Hamásznak az Izrael elleni akció megindításához.

Tom Cotton, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus tagja vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban azt az elvárását hangoztatta, hogy az amerikai adminisztráció mutassa ugyanazt a jellegű elkötelezettséget Izrael támogatásában, mint amilyet Ukrajna felé is mutat, így küldjön katonai felszereléseket, köztük légvédelmi eszközöket is.

Gilád Erdán, Izrael ENSZ-nagykövete vasárnap az amerikai médiának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy ami történik, az Izrael “szeptember 11-éje”. Kifejtette: a vasárnapig izraeli részről elveszített 600 emberélet – a lakosság arányában számítva – az Egyesült Államokban 20 ezer halottat jelentene.

A diplomata példa nélküli mészárlásnak nevezte a támadást, amelyet egy zsidó ünnepen indított a Hamász.

Olaf Scholz: Németország rendíthetetlenül kiáll Izrael mellett

 Németország rendíthetetlenül kiáll Izrael mellett – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni támadásával kapcsolatban.

A kancellár rendkívüli sajtónyilatkozatában aláhúzta, hogy Izrael biztonsága Németország számára államérdek, és ez “különösen érvényes a mostani nehéz órákban”, az iszlamista Hamász újabb “barbár” támadásának idején.

Ismertette, hogy telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, akit biztosított Németország szolidaritásáról. Közölte, hogy megvitatja a helyzetet az amerikai, a francia és az egyiptomi elnökkel és a brit miniszterelnökkel. Mint mondta, “a lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász akcióit, és mindent megteszünk, hogy ez a támadás ne váljon kiszámíthatatlan következményekkel fenyegető tűzvésszé”, amely az egész közel-keleti térséget lángba borítja.

Olaf Scholz élesen elítélte a Gázai övezetet ellenőrző szélsőséges iszlamista palesztin szervezet támadását üdvözlő németországi demonstrációkat is. Aláhúzta: a kormány nem tűri el, hogy bárki is “a mi utcáinkon ünnepelje az Izrael elleni förtelmes támadásokat”.

Hozzátette, hogy “a szenvedés, a pusztítás, ennyi ember halála nem lehet ok arra, hogy bárki is örüljön”.

A számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hamász szombaton indított támadást Izrael ellen több száz rakétával és fegyveres egységekkel, amelyek behatoltak izraeli településekere, több száz embert megöltek, százakat megsebesítettek és túszokat hurcoltak magukkal vissza, a Gázai övezetbe. Izrael hadserege vasárnap ellencsapással válaszolt.

Spanyolország a polgári lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólít fel

Spanyolország a polgári lakosság elleni erőszak beszüntetésére szólított fel vasárnap az Izrael és a palesztinok között kitört újabb fegyveres konfliktusban, határozottan elítélve a terrorizmust.

Pedro Sánchez miniszterelnök az X (korábban Twitter) közösségi online platformon reagált a Hamász által elkövetett támadásokra, kifejezve a dél-európai ország szolidaritását az áldozatok és családjaik felé.

“Spanyolország fenntartja elkötelezettségét a regionális stabilitás mellett” – fogalmazott üzenetében.

Az Izraelben tartózkodó spanyol állampolgárok ellátása érdekében mozgósították a tel-avivi nagykövetséget és a jeruzsálemi konzulátust – erről José Manuel Albares külügyminiszter számolt be az X felületen.

Az ott élőktől azt kérték, hogy maradjanak otthonukban, a turistáktól pedig azt, hogy ne hagyják el a szállodát.

A tárcavezető közölte, hogy már egyeztetett az izraeli, a jordániai, az egyiptomi, a katari és palesztin kollegájával a terrortámadás utáni válságkezelésről, csakúgy mint az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel a közös európai fellépés összehangolásáról.

“El kell kerülnünk a konfliktus regionális eszkalációját és több ártatlan élet elvesztését” – hangsúlyozta.

A Spanyol Zsidó Hitközségek Szövetsége Spanyolország (FCJE) a támadást követően közleményben szólította fel a spanyol hatóságokat a helyi palesztin szervezeteknek juttatott közpénztámogatások nyomon követésére, így kizárva annak lehetőségét, hogy katonai eszközöket finanszírozzanak, amelyeket terrorista célra használnak.

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken.

Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnök az X közösségi felületen (korábban Twitter) azt írta: elítél minden, a polgári lakosság elleni támadást, és önmérséklet tanúsítására szólította fel a feleket.

A szlovén külügyminisztérium közlése szerint 16 szlovén állampolgár tartózkodik Izraelben, akik a szombaton kitört erőszak után kapcsolatba léptek a tárcával. A közlemény szerint mindazonáltal nem ismerik az Izraelben tartózkodó szlovén állampolgárok pontos tartózkodási helyét, és nem tervezik evakuálásukat, mivel egyelőre el tudják hagyni az országot.

Szombaton a tárca már figyelmeztetést adott ki a térségben tartózkodó szlovén állampolgárok számára, és a tel-avivi szlovén nagykövetséghez irányította őket sürgős konzuli segítségért. Hangsúlyozták azt is, hogy nem zárható ki az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus további elmérgesedése.

A horvát külügyminisztérium közlése szerint az áldozatok között nincsenek horvát állampolgárok, néhány Izraelben tartózkodó horvát zarándokcsoport ugyanakkor felvette a kapcsolatot Horvátország tel-avivi nagykövetségével. Zágráb keresi annak lehetőségét, hogy a 180 állampolgárát kimenekítse – tették hozzá a közleményben.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök még szombaton elítélte a “polgári lakosság elleni terrortámadásokat”, amelyeket “sokkolónak és elfogadhatatlannak” nevezett, továbbá kijelentette, hogy “Horvátország szolidaritást vállal Izraellel és népével”.

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, ha szükséges

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges – jelentette be vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is elítélte.

Alexandru Rafila, a bukaresti egészségügyi tárca vezetője közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, “mélyen felkavarja”, ami a napokban Izraelben történik. “Az ártatlan áldozatok és családjaik mellett vagyok emberként, orvosként és egészségügyi miniszterként” – fogalmazott.

Hozzátette: a román kormány kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges, és erről tájékoztatta az izraeli diplomácia romániai vezetőjét, Azar Reuven bukaresti nagykövetet.

Alexandru Rafila bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a politikai nézeteltérések csak “párbeszéd” útján rendezhetők, és “elfogadhatatlan” a civil lakosság elleni támadás. Részvétét fejezte ki azoknak, akik a drámai események során elveszítették családtagjaikat, barátaikat.

Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is elítélte. “Határozottan elítéljük a Hamász szervezet Izrael elleni alattomos és gyáva támadását, amely legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Izraelnek joga van megvédeni önmagát” – írta közösségi oldalán.

Emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog egyértelműen tiltja a civilek és a civil célpontok szándékos támadását. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség “minden erőfeszítést megtegyen az ilyen támadások megfékezése és elítélése érdekében”, mint írta, a civilek védelme szempontjából létfontosságú a diplomáciai megoldások előmozdítása.

A román külügyminisztérium közölte, hogy vasárnapra virradóra a Tarom légitársaság két gépével 346 román és külföldi állampolgárt szállítottak haza Izraelből a romló biztonsági helyzet miatt, és a külügyi képviseletek munkatársai a tel-avivi reptéren maradt román állampolgárokat is segítik. További 92 román állampolgárt Jordániából próbálnak hazaszállítani, miután Izraelből oda menekültek.

A Wizz Air légitársaság bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt vasárnaptól az Izraelbe tartó és onnan induló valamennyi romániai járatát törölte.

Az Agerpres hírügynökség szerint Klaus Iohannis román államfő szombat este Lisszabonban úgy nyilatkozott, hogy 800-900 román állampolgár tartózkodik Izraelben, többségük turista. Az államfő szombaton Twitter-bejegyzésben ítélte el az Izraelben történteket, és Marcel Ciolacu kormányfő is hasonlóan nyilatkozott.

Lengyelország személyszállító katonai repülőgépekkel menekíti ki állampolgárait

Lengyelország az Izraelben tartózkodó állampolgárainak kimenekítésére készül, C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgépeket küld értük – jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter vasárnap az X közösségi felületen (korábban Twitter).

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi médiában azt írta: a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren összegyűlt lengyelekért néhány órán belül indul a gép.

Andrzej Duda lengyel elnök korábban a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a palesztin szélsőséges Hamász szervezet fegyveres akciójában lengyelek nem sebesültek meg.

Azon kérdésre, vajon az Izraelt ért támadásokkal összefüggő jelenlegi közel-keleti helyzet nyomán a globális figyelem elfordul-e Ukrajnától, Duda elmondta: mindez “biztosan kedvező Oroszország számára, az ukrajnai orosz agresszió számára”, az izraeli helyzet magára vonja a világ figyelmét.

Lengyelországnak a saját érdekei, saját biztonsága szempontjából kell értékelnie a közel-keleti helyzetet – húzta alá Duda. Azon aggodalmának is hangot adott, hogy a legújabb fejlemények növelik az Európára nehezedő, a Közel-Keletről induló migrációs nyomást.

Az Izraelt ért támadásokról a lengyel elnök vasárnapra virradóan Jichák Hercog izraeli elnökkel beszélt telefonon, az egyeztetésről elmondta: együttérzését fejezte ki, és felajánlotta a humanitárius segítségnyújtást az izraeli félnek.

Bulgária is kimenekítette több állampolgárát Izraelből

Bulgária is kimenekítette több állampolgárát Izraelből a radikális iszlamista Hamász hétvégi támadását követően.

A bolgár közszolgálati rádió beszámolója szerint vasárnap a szófiai nemzetközi repülőtéren szállt le egy kormányzati repülőgép Izraelből evakuált mintegy kilencven bolgár állampolgárral a fedélzetén. A tájékoztatás szerint az izraeli hatóságok engedélyét követően az utasszállító Georgi Gvozdejkov bolgár közlekedési miniszterrel a kora reggeli órákban indult Szófiából, de néhány órát így is várakoznia kellett Izraelben.

Marija Gabriel bolgár miniszterelnök-helyettes korábban közölte, hogy izraeli tisztségviselőkkel egyeztetett a bolgár állampolgárok biztonságos eljuttatásáról a repülőtérre. A kimenekítetteket és az őket kísérő Gvozdejkovot a szófiai repülőtéren Gabriel és Roszen Zseljazkov házelnök fogadta.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑