Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 11. 16.

A párizsi merénylet után francia küldöttség járt Damaszkuszban

2015. 11. 16.

Bashar Al-Assad elnök francia küldöttségnek elmondott véleménye: A Párizsban elkövetett terrorista támadásokat nem lehet külön kezelni a Bejrútban és Szíriában történt eseményektől.

Bashar Al-Assad elnök úr egy francia küldöttséget fogadott, közöttük több törvényhozási képviselőt, értelmiségieket és újságírókat, akiket a Francia Nemzetgyűlés tagja Thierry Mariani képviselő úr vezetett.

Al-Assad elnök úr megerősítette, hogy a párizsi terrortámadásokat nem lehet elkülöníteni azoktól, amelyek Bejrútban és Szíriában öt éve folyamatosan történnek, valamint más régiókban zajlanak hozzátéve, hogy a “terrorizmus egy terület a világban és a terrorszervezetek nem ismernek el határokat.”

“Nyugati országok helytelen politikai lépései, különösen Franciaországé, amelyeket a térségbeli eseményekkel szemben tanúsítanak, és a nem tudomásul vétele annak, hogy több szövetségesük terroristákat támogat az oka terrorizmus elterjedésének.” – mondta Al-Assad elnök úr, rámutatva egy újfajta politikai cselekvés szükségességére és aktív lépesek megtételére, a terroristák logisztikai vagy politikai támogatásának megszüntetésére annak érdekében, hogy le lehessen győzni a terrorizmust.

A maguk részére a látogató küldöttség tagjai kiemelték, hogy a Franciaországban elkövetett tegnapi támadások igazolták azt, hogy nincs olyan ország, ami biztonságban lenne a terrorizmustól. Kifejezték azt a meggyőződésüket, hisznek a regionális és nemzetközi felek közös erőfeszítéseinek fontosságában, hogy harcoljanak ellene és meg tudják állítani ezt a jelenséget, amely egyaránt fenyegeti a térség és az egész világ népeit.

A küldöttek kifejezték együttérzésüket a szíriai nép szenvedései miatt, akik ellen egy terrorista háború folyik, és megerősítették az elhatározásukat, miszerint továbbadják azt, amit igazán láttak szíriai látogatásuk során, olyan módon, hogy az ki tud alakítani egy közös francia véleményt, amely a valóságon alapul, nem meghamisított tudósításokon.

Egy sajtóközleményben, amit a tárgyalásokat követően adtak ki, Al-Assad elnök úr egy kérdésre válaszolva elmondta véleményét a pénteken Párizsban történtekről: “Először is részvétünket fejezzük ki azoknak a francia családoknak, akik elvesztették szeretteiket tegnap, mi vagyunk a legközelebb ahhoz a helyzethez, hogy megértsük mi is történt tegnap Franciaországban, mert mi már majdnem öt éve szenvedünk az ilyen fajta terrorizmustól Szíriában.

“Azt, ami tegnap Franciaországban történt nem lehet elválasztani attól, ami két nappal előtte Bejrútban, mert ugyanaz a terrorizmus. Emiatt nem szabad külön tekintetni a terrorizmusra helyszínenként, mint külön szíriai, jemeni, líbiai és franciaországi színterekre, csak egy helyszín van a világunk.”

Amikor elnök urat arról kérdezték, hogy a szíriai hírszerző szolgálatoknak van-e bármilyen feltételezésük vagy információjuk az elkövetők Szíriából érkezésére vagy voltak-e bármilyen fegyveres csoporttal kapcsolatban, Szíriában, elnök úr így válaszolt: “Nem, nincs információnk arról, ami történt, de ez nem az elkövetők neveiről szól és arról, hogy ki ment Szíriából vagy ki nem. Mi felhívtuk a figyelmet három évvel ezelőtt arra, mi fog történni Európában és elmondtuk, hogy ne folytassák ezt a hibás politikát Szíriával szemben. Elmondtuk, hogy ez olyan lesz, mint egy földrengés, ami tovább terjed az egész világon és legmélyebb sajnálatunkra az európai vezetők nem figyeltek a mondanivalónkra. Azt gondolták, hogy fenyegetőzünk és nem tanultak abból sem, ami év elején történt a “Charlie Hebdo”-szerkesztőségben.”

“Hozzátette: “Csak nyilatkozgatni arról, hogy a terrorizmust elítéled még nem jelent semmit. Cselekedned kell és harcolni ellene, a helyes és jó politikát kell folytatni, ez az amit tenniük kellett volna.”

Kérdésre válaszolva elnök úr megerősítette, hogy Szíria kész együtt küzdeni Franciaországgal a terrorizmus ellen és segíteni a francia hírszerző szolgálatokat. Al-Assad elnök úr szerint: “Nem kell kérniük, csak komolyan kell gondolniuk az együttműködést. Ez a terület, ahol készek vagyunk velük együtt harcolni a terrorizmus ellen.”

“Mi készek vagyunk a harcolni a terrorizmus ellen bárkivel, aki igazán küzdeni akar a terrorizmus ellen, de a francia kormány még nem gondolja ezt komolyan.” – tette hozzá.

Egy felkérésre, hogy mit üzenne a francia elnöknek, Francois Hollande-nak, Al-Assad elnök úr az mondta: “Dolgozzon a népe ügyéért és érdekében. És a kérdés az, hogy tett bármi jót a francia politika a francia népért az elmúlt öt évben? Éppenséggel nem. Így az első dolog, amit kérek az, hogy a francia nép érdekében dolgozzon, és ha valóban azt akarja tenni, akkor meg kell változtatni a politikáját.”

Amikor a szíriai kormány és a francia kormány közötti együttműködés feltételeiről, vagy a szíriai hírszerző szolgálatok és a francia hírszerző szolgálatok együttműködéséről kérdezték, Al-Assad elnök úr így válaszolt: “Nem beszélhetünk hírszerzési együttműködésről politikai együttműködés nélkül. Nem beszélhetünk hírszerzési együttműködésről a terrorizmus elleni harc érdekében, amikor ezzel egy időben az ő politikájuk, ugyanannak a kormányzatnak a politikája a terrorizmus támogatására irányul. Ez az amiről azt gondoltam, komolyan venni valamit.”

Orientalista.hu – SZAH

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑