Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ukrajna

2023. 03. 30.

A Pecserszka Lavra szerzetesei beperelték a műemlékegyüttes vezetőségét

2023. 03. 30.

Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó szerzetesei keresetet nyújtottak be a bírósághoz az azonos nevű műemlékegyüttes vezetősége ellen.

A kijevi Gazdasági Bíróság befogadta a kérelmet, az ügyet április 26-án tárgyalják – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Nikita Csekmanra, a kolostor ügyvédjére hivatkozva.

Keresetükben a szerzetesek azt kérik, hogy tiltsanak be minden, a vallási közösség tevékenységét akadályozó intézkedést a műemlékegyüttes részéről a bírósági tárgyalás idejére.

A bíróság eleget tett a kolostor azon kérésének, hogy az állami szervek adjanak tájékoztatást arról, milyen vélelmezett jogsértések történtek az Ukrán Ortodox Egyház részéről a barlangkolostor területén.

Csütörtök reggel istentiszteletet tartottak a nagyböjt ötödik hetében a kolostor Szent Kereszt Felmagasztalása templomában Onufrij metropolita vezetésével orosz nyelven. A szertartást a közösségi portálokon élőben közvetítették.

Csütörtökön akarta megkezdeni munkáját a barlangkolostor tulajdonában lévő ingatlanok átvételével és átadásával foglalkozó bizottság, de dolgavégezetlenül távozott, miután a hívek nem engedték be a kolostor területére. Röviddel ezután géppisztolyos rendőrök jelentek meg a Pecserszka Lavra bejáratánál, akik átvizsgálják a be- és kihajtó gépkocsikat.

Az ukrán kulturális minisztérium felmondta az UPC-vel kötött bérleti szerződést, és felszólította a szerzeteseket, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter kijelentette, hogy a szerzetesek akkor maradhatnak a barlangkolostorban, ha átlépnek a konstantinápolyi pátriárka által elismert Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

Jepifanyij metropolita, az ukrán kormány által támogatott PCU vezetője szerdán Avrahamij archimandrita személyében vikáriust nevezett ki a Pecserszka Lavra élére. Ő ismételten arra szólította fel a rivális egyház papjait és szerzeteseit, hogy lépjenek át az ő egyházába.

Pavlo metropolita, a kolostor apátja közölte, hogy kompromisszumról szó sem lehet, a szerzetesek a végsőkig kitartanak. Hozzátette, hogy a bérleti szerződés egyoldalú felmondása nem lehetséges, bírósági döntésre van szükség, és beadták a kijevi Gazdasági Bíróságra a vonatkozó keresetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint arról biztosította az érintett egyházat, hogy nem fogják erőszakkal kiüldözni a szerzeteseit a kolostor területéről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda esti üzenetében a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy az UPC-vel szembeni intézkedésekre azért volt szükség, hogy megóvják a társadalmat a “vallási manipulációktól”.
Kijev azzal vádolja az UPC-t – a második legnépesebb ukrajnai ortodox egyházat -, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC azt állítja, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlenítette magát az Orosz Ortodox Egyháztól.

Tavaly év végén az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt kémelhárítási műveletet hajtott végre az Ukrán Ortodox Egyház több kolostorában és templomában, így a kijevi Pecserszka Lavrában is. Az SZBU szerint a házkutatások során “oroszbarát” irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt euróban, dollárban és rubelben, valamint “gyanús” orosz állampolgárokat találtak.

Az 1051-ben alapított Pecserszka Lavra 1990-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, az állami tulajdonban lévő épületegyüttesben több múzeum és szentély működik.

A Kreml elítélte a kijevi szerzetesek elleni nyomásgyakorlást

Oroszország határozottan elítéli a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor szerzeteseinek kilakoltatását, valamint az ukrán hatóságoknak a papok és az Orosz Ortodox Egyház elleni nyomásgyakorlását – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

“Határozottan elítéljük ezeket az akciókat. Elítéljük azt a nyomásgyakorlást, amelyet a papok és az Orosz Ortodox Egyház ellen fejtenek ki” – mondta.
Peszkov szerint a kolostor papjainak Oroszországba való evakuálásáról nekik maguknak kell dönteniük, de az Oroszország nem marad közömbös a sorsuk iránt.

Az Orosz Ortodox Egyház által történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) szerzeteseinek az ukrán kormánynak a bérleti szerződés megsértésre hivatkozó ultimátuma értelmében szerda éjfélig el kellett volna hagyniuk a Pecserszka Lavra épületeit. Ha az áthidalónak szánt hivatalos ajánlatnak eleget téve átpártoltak volna a rivális, a kijevi vezetés támogatásával létrehozott Ukrajnai Ortodox Egyházhoz (PCU), maradhattak volna. Az UPC a Kijev által felajánlott mindkét lehetőséget elutasította, és a bíróságon támadta meg a kilakoltatást.

Nyikolaj Balasov, Kirill orosz pátriárka tanácsadója csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a kijevi kolostornál rabszállító autók jelentek meg. Korábban ismertté vált, hogy csütörtök délelőtt a hívek nem engedték be az épületegyüttesbe az annak átadásához szükséges vagyonleltárt kezelő állami bizottság tagjait.

Ukrajnában alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással: a kijevi vezetés által oroszbarátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatjának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarkátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát (önállóságot).

Annak dacára, hogy az UPC – a háború előtt legnépesebb ukrajnai ortodox felekezet – hivatalosan elfordult a moszkvai patriarkátustól Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt, az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított kijevi barlangkolostor bérleti jogát. Március 10-én felszólították szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett, a 11. században alapított Pecserszka Lavrát, amely a történelmi Rusz egyik első, Ukrajnának pedig a legrégebbi kolostora.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑