Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 05.

A Saudi Binladin 50 ezer dolgozótól válik meg

2016. 05. 05.

Újabb áldozata van az alacsony olajáraknak: a bin Laden család (igen, AZ a bin Laden) tulajdonában lévő óriásvállalat alkalmazottjainak negyedét építi le.

Az Osama bin Laden apja által alapított cég az építőiparban tevékenykedik, és az egyik legnagyobb szaúdi vállalat, amelyet nem közvetlenül a királyi család felügyel.

A szaúdi al-Watan című lap nemrég arról számolt be, hogy pénzügyi nehézségek miatt kénytelenek megválni a kb. 200 ezer munkavállalójuk negyedétől. A kirúgott alkalmazottak mind külföldi állampolgárok (Szaúd-Arábiában a fizikai munkát általában vendégmunkásokkal végeztetik, a helyiek nagyrészt a kormányzati szférában dolgoznak).

Az elbocsátott 50 ezer ember azonban a lap információi szerint nem hajlandó elhagyni az országot, mivel a vállalat több havi bérrel tartozik nekik, ezért minden nap tüntetéseket tartanak a cég székháza előtt.

binladen workers_0

Külföldi vendégmunkások a Binladin Group székházánál

A Binladin szárnyalt az elmúlt évtizedben, amikor újabb és újabb repülőterek, utak és fehőkarcolók épültek, az alacsony olajárak miatt azonban jócskán visszaesett a beruházások mennyisége az országban. Ráadásul a kormány munkajogi reformokat vezetett be, hogy minél több szaúdi kerüljön a versenyszférába és ezzel ne terheljék az állami költségvetést.

A Binladin Group legutóbb tavaly szeptember 11-én (igen, jól olvasta) került be a hírekbe, amikor egy építkezésen használt daru rázuhant a mekkai Nagy Mecsetre és ezzel 107 ember halálát okozta. A baleset után a Binladin elesett a további állami megrendelésektől, mivel egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy a daru nem volt megfelelően kirögzítve.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑