Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 01. 22.

Rijad: a szaúdi-izraeli kapcsolatok normalizálása a palesztin állam megteremtésétől függ

2024. 01. 22.

Szaúd-Arábia nem fogja normalizálni a kapcsolatait Izraellel és a Gázai övezet háború utáni újjáépítésében sem vesz részt mindaddig, míg nem készül hiteles terv a palesztin állam megteremtésére – jelentette ki a szaúdi külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott, vasárnap este adásba került interjújában.

A Gázai övezet háború utáni újjáépítésével kapcsolatban Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) alkalmából adott interjújában azt mondta, ha sikerül olyan egyezségre jutni, mely után a felek “nem ugyanebben a helyzetben találják magukat”, akkor “bármiről lehet beszélni”.

“De ha csupán visszatérünk az október 7. előtti status quóhoz, úgy, hogy az újabb, a mostanihoz hasonló helyzethez vezet, mint az már megtörtént, akkor nem ülünk tárgyalóasztalhoz” – jelentette ki.

Elmondta továbbá, hogy Rijád legfontosabb célja a feszültségcsökkentés és a civilek védelme.

“Azt látjuk, hogy Izrael szétmorzsolja Gázát és az övezetben élő civileket” – fogalmazott a tárcavezető – “Ez teljes mértékben szükségtelen, abszolúte elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni”- szögezte le.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kizárta egy esetleges palesztin állam megalakulását, a Gázai övezetet pedig a harcok végeztével határozatlan idejű katonai felügyelet alá vonná.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében már megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel arról, hogy normalizálják diplomáciai kapcsolataikat. Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel szintén tárgyalást folytatott Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezeti bombázásai miatt közölte, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

Korábban Izrael az arab országok közül csak Egyiptommal és Jordániával tartott fenn diplomáciai kapcsolatot.

A palesztinok a saját államukat az 1967-es határok között, a Gázai övezettel együtt, Kelet-Jeruzsálem fővárossal akarják megalakítani, ám az erről szóló tárgyalási folyamat csaknem 15 éve megszakadt.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 24 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 60 ezret.  Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑