Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2024. 02. 09.

Az amerikai elnök túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg gázai műveleteit

2024. 02. 09.

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg  gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy – a palesztin civilek védelme érdekében – igyekszik hosszú távú szünetet elérni a harcokban.

“Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni” – fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála “a háború ára”, valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elnök kitért a szaúdi-izraeli kapcsolatokra is. Mint mondta, Washington továbbra is igyekszik a két ország közötti közeledést elősegíteni.

Kiemelte továbbá, hogy nem kizárt, a Gázai övezetet irányító Hamász szervezet éppen azért indította Izrael ellen októberi, meglepetésszerű támadását, hogy megakadályozza az Izrael és Szaúd-Arábia közötti széleskorű megegyezést, ám hozzátette, erre nincs bizonyítéka.

Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel korábban már folytatott tárgyalásokat Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezet ellen indított háborúja miatt bejelentette, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

A harcok kezdete óta Rijád többször megismételte: csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑