Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 03. 29.

A szaúdi koronaherceg amerikai zsidó vezetőkkel tárgyal

2018. 03. 29.

Mohamed Bin Salman herceg két hetes látogatáson vesz részt az Egyesült Államokban, mely során több vezető amerikai politikussal és Trump elnökkel is találkozik. A herceg  programjában szerepel egy találkozó, mely során amerikai zsidó vezetőkkel tárgyal.

A megbeszélés fő napirendi pontjai a szaúdi-iráni ellentét, a palesztin-izraeli konfliktus és az antiszemitizmus elleni küzdelem lesznek. Bin Salman herceg már a látogatása első napjaiban tárgyalt Trump elnök vejével Jared Kushner-rel, aki maga is ortodox zsidó családból származik és jelentős figurája az amerikai Izrael lobbinak.

A herceg Izraelhez való közeledése nem újdonság, hiszen már az apja, a szaúdi uralkodó Salman király is többször fogadott amerikai zsidó vezetőket Szaúd Arábiában. Az utóbbi években azonban egyre erősebb volt a közeledés Izrael irányába hiszen a két országot összekötötte több közel-keleti állam elleni közös fellépés. Jelenleg a közös ellenségük Irán, azonban már évek óta együttműködnek a különböző terrorszervezetek létrehozásában és támogatásában. A szaúdi vezetők jelentős szerepet játszottak még a 70-es évek végén a Talibán, majd később az Al-Kaida létrehozásában Afganisztánban. (mellyel Donald Rumsfeld, a korábbi amerikai védelmi miniszter volt az USA kapcsolattartója) Később azonban, több olyan terror szervezetet és fegyveres csoportok is létrehoztak, melyek támogatásában már Izrael is aktív szerepet játszott.

A legjelentősebb együttműködésük azonban egyértelműen a szíriai kormány ellen előkészített közös puccskísérletük során létrejött Iszlám Állam, és a hozzá kapcsolódó csoportok támogatása. Az Iszlám Állam és többi szélsőséges iszlamista csoport Szaúd Arábiától kapott ideológiai és pénzügyi támogatást, míg Izraeltől katonai eszközöket és egyéb segítséget kapott. A szíriai harcok során többször is előfordult, hogy a szíriai kormány ellen harcoló terroristákat a cionisták által megszállt Golán fennsíkon található izraeli katonai kórházakban látták el. Ezen kívül rengeteg katonai felszerelés érkezett számukra a cionista kormánytól. Sokszor a terroristáknak átadott katonai járművek esetében nem is fáradtak azzal, hogy levegyék róluk az izraeli rendszámot. Továbbá igen jelentős mennyiségben érkezett a szíriai frontra katonai híradástechnikai eszköz, sőt még élelmiszer segély is Izraelből.

Sokak számára már az is régóta különös volt, hogy az iszlám ,,szent harcosai,,, akik a vallásukért és a ,,földjeiket megszálló hitetlenek,, ellen harcolnak sohasem fordultak Izrael ellen, mely már 70 éve tartja megszállva az iszlám harmadik legszentebb városát Jeruzsálemet. És mindez a szaúdi-izraeli együttműködés eredménye. Szaúd Arábia külügyminisztere Adel Al-Jubeir mégis azt hangoztatja, hogy a két ország közötti tárgyalások nem jelentik egyből azt, hogy diplomáciai kapcsolat is lenne közöttük. Természetesen ez is szemfényvesztés, hiszen a cionista állam már évek óta tart fent ún,, kereskedelmi irodákat,, több Öböl menti arab országban, melyeken keresztül Szaúd Arábia is közvetlen kapcsolatot tart fent az izraeli kormánnyal.

A szaúdi és izraeli kapcsolatok elmélyülése miatt újra előkerülnek azok a szóbeszédek, melyek szerint a Szaúd család zsidó eredetű és az 1700-as években egy Mordechei Bin Ibrahim Bin Moshe nevű, Bászrából származó zsidó kereskedő alapította. A több helyen is felröppent hírekben nem lehetünk száz százalékig biztosak, ám ha igaz a történet akkor csupán összenő ami összetartozik.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑