Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 10. 03.

A szaúdi trónörökös elismerné Izraelt (videó)

2019. 10. 03.

Mohamed Bin Salman szaúdi koronaherceg megígérte, hogy elismeri ,,Izrael,, államot és kereskedelmi kapcsolatokat épít ki a megszálló országgal, ha az Egyesült Államok segít legyőzni Iránt és ellenőrizni a Közel-Keletet.

Mohamed bin Salman ezt a kijelentést még 2017-ben tette Donald Trump amerikai elnöknek, azonban ezt csupán szombaton említette meg a ,,Frontline,, című dokumentum filmben a PBS amerikai csatorna.

A dokumentumfilm egyik szerkesztője, Martin Smith újságíró azt mondta, hogy abban az időben Mohamed bin Salman még helyettes koronaherceg volt, de már abban az időben azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy támadja meg Iránt. És mindezt azért szerette volna, hogy ő személyesen kulcsszereplő legyen a Közel-Keleten.

Ezért cserében Mohamed bin Salman felajánlotta Trump és veje, Jared Kushner számára, hogy segít rendezni a palesztin-izraeli konfliktust. Később ez lett az alapja az amerikai ,,Deal of the Century,, tervnek.

A dokumentumfilmben a Washington Post katonai elemzője David Ignatius kijelentette, hogy Bin Salman elmondása szerint ,,Egy olyan Közel-Keletet szeretne, melynek Izrael is a része.,,

,,Kész vagyok elismerni, és kereskedelmi kapcsolatot kiépíteni Izraellel.,,

Ignatius szerint Bin Salman ajánlata hatással van az amerikai kormányzatra és Kushner terveibe is belekerült.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Quds News Network)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑