Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2018. 12. 10.

A Szíriába telepített orosz elektronikai zavaró rendszerek akadályozzák az amerikai és a dzsihádista terjeszkedést

2018. 12. 10.

2018. áprilisában az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága (US SOCOM) vezetője, Raymond Thomas tábornok arról panaszkodott, hogy az oroszok annak érdekében használják fel elektronikai hadviselési (EW) képességeiket Szíriában, hogy megakadályozzák az USA vezette koalíció ottani (főleg) légi műveleteit.

“Mostanáig az ellenfeleink által létesített legagresszívebb elektronikai hadviselési környezetben kell végrehajtunk műveleteket. Mindennap próbára tesznek bennünket, megszakítják a hírközlésünket, megbénítják EC-130-as repülőgépeinket stb…” A tábornok csupán azt a tényt hagyta figyelmen kívül, hogy az USA vezette koalíció illegálisan szállta meg a szuverén Szíriai Arab Köztársaság egyes területeit, miközben az oroszok a törvényes szíriai kormány meghívására érkeztek Szíria földjére.

November 30-án az USA-ban működő Háborús Tanulmányok Intézete (ISW), amely az amerikai hadiiparban működő beszállítókhoz kötődik, egy új helyzetjelentést tett közzé, amely szintén amiatt panaszkodik, hogy az oroszok kibővítették elektronikai hadviselési képességeiket Szíriában és megismételte az állítást, miszerint ez van negatív hatással az ország helyzetére.

Az ISW különösen az alábbi rendszereket és berendezéseket említi jelentésében:

“- Kraszukha-4: Az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői 2015. októberében Kraszukha-4 berendezést telepítettek a Hemimin légi támaszpontra. Ez a rendszer képes megbénítani műholdas navigációt, kommunikációs hálózatokat, korai riasztó repülőgépeket és szárazföldi telepítésű radarokat egészen 300 kilométeres távolságig. A jelentések szerint Oroszország egy másik Kraszukha-4 komplexumot telepített Szíriába 2018. szeptemberében, ez a rendszer valószínűleg a Szíriai Légierő T4 (Tijasz) légi támaszpontján állomásozik Közép-Szíriában, egy újabb SZ-300 légvédelmi rakétaosztállyal együtt.

– Lir-3: Oroszország a jelentések szerint 2016. márciusában LIR-3 (RB-341V) komplexumot telepített Szíriába. A LIR-3 pilóta nélküli repülőeszközöket használ, hogy hordozható kommunikációs berendezéseket zavarjon, mint a mobiltelefonok, kézi számítógépek (tabletek, amelyek rádiófrekvencián kommunikálnak). A rendszer ezenkívül célkoordinátákat szolgáltat ezeknek az eszközöknek a működési helyéről a tüzérségnek és csapásmérő repülőgépeknek. Oroszország valószínűleg felhasználta az említett rendszereket, hogy ellenzéki létesítményeket mérjen be és vegyen célba, mint például a kórházak (sic! – Az amerikai elemzőknek minden Al-Kaida vezetési pont kórház és minden gyereklefejező dzsihádista tanya menhely.)

– Zoopark-1: Oroszország 2016. márciusában telepített Zoopark-1 (1L-219) berendezést Palmyrába/Tadmurba Közép-Szíriában. A Zoopark-1 komlexum ellenséges tüzérségi csapások kiindulóhelyét képes felderíteni, egy ellencsapás indítása érdekében. Oroszország 2016-ban valószínűleg használta ezt a rendszert, hogy támogassa a szíriai kormánycsapatok műveleteit Palmyra és a körülötte lévő olajmezők visszafoglalásakor az ISIS terrorszervezettől.

– Moszkva-1: Oroszország valószínűleg a Moszkva-1 (1L-267) rendszert telepíthette még Szíriába. Oroszország ezt a berendezést korábban 2015 végén vetette be Ukrajnában az Ukrán Védelmi Minisztérium szerint. Oroszország az ukrajnai és a szíriai hadszíntéren egyaránt tesztelte a Kraszukha-4 és a Lir-2 elektronikai hadviselési rendszereket. A Moszkva-1 komplexum célpontokról nyújt részletes információkat, hogy növelni lehessen az elektronikai zavaró rendszerek hatásosságát ellenséges katonai repülőgépek ellen egészen 400 kilométeres távolságig. Oroszország a katonai létesítményei védelmére használhatta a rendszert, válaszul a Szíria elleni fokozott légi támadásokra 2017-ben.”

A térkép forrása az ISW (Institute for the Study of War -iswresearch.blogspot.com). Jól nézzék meg, mert ritkán teszünk fel egy birodalmi érdekeket szolgáló szervezettől anyagot, azonban a kép magáért beszél.

Habár a legérdekesebb állítás, az orosz elektronikai hadviselési rendszereket azért telepítették, hogy segítsék Asszadot a “vegyifegyver támadások” végrehajtásában.

Az amerikai hadiipari óriásvállalatokkal kapcsolatban álló elemző központ (“szellemi műhely”) az alábbiakat írja még:

“Oroszország kizárólagosan fel akarja használni technikai képességeit, egy kiterjedt stratégia részeként, hogy kikényszerítse az USA vezette koalíció kivonulását Szíriából. Oroszország fel tudja használni ezeket a rendszereket, hogy lekorlátozza a teljes mozgási szabadságot – és ezzel fokozza a kockázatokat – amelyekkel az USA-nak szembe kell nézni Szíriában. Oroszország összesített légvédelmi és elektronikai hadviselési képességei jelentősen növelni fogják az USA légi és haditengerészeti műveleteinek költségeit, amelyeket Szíriában és a Földközi-tenger keleti medencéjében folytat. Meg fogják növelni a jövőbeli légi csapások költségeit amelyek célja, hogy Bashar Al-Aszad szíriai elnököt elrettentsék a vegyifegyver támadásoktól. Szintén megnövelik a jövőbeli izraeli légi csapások költségeit, amelyek Szíriában lévő iráni célpontok ellen irányulnak. Az USA-nak és Izraelnek egyaránt fel kell készülni, hogy nagyobb számú légvédelmi rendszer leküzdése vár rájuk és sokkal drágább, alacsony észlelhetőségű repülőgépeket kell Szíriában bevetniük, mint az F-35-ösök. Oroszország közel áll hozzá, hogy hosszútávú előnyre tegyen szert a NATO-val szemben az új képességei felhasználásával Szíriában. Az USA-nak és a NATO-nak most számításba kell venni egy veszélyes eszkalációt a Közel-Keleten, miközben konfrontációba kerülhetnek Oroszországgal Kelet-Európában.”

Magyarra lefordítva azt jelenti, hogy az amerikai elemező zsenik szerint a növekvő orosz elektronikai hadviselési képességek, valamint a Szíriai Légvédelem képességei negatívan hatnak az USA és Izrael csapásmérő képességeire, hogy azok illegális agressziót hajtsanak végre Szíria ellen. Emberek, veszélyben a demokrácia és a szabad világ…

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑