Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 02. 28.

A Szíriai Arab Hadsereg megállíthatatlan Palmyra körzetében (videó)

2017. 02. 28.

Dzsabal Hajjal tegnapelőtti biztosítása után a Szíriai Arab Hadsereg további két területi szerzeményt könyvelhetett el Palmyra külterületén.

Az Orosz Légierő kemény légi csapásainak fedezetében, hétfőn a hadsereg tovább nyomult Dzsabal Hajjaltól és elfoglalta a szomszédos „900. magaslatot”, délnyugatra Palmyrától (Tadmurtól).

A szíriai kormányerők szintén tovább törtek előre a Palmyrába vezető országút mentén, 3 kilométeren belül megközelítve a Palmyrai Háromszöget (Palmyrai csomópontot).

Eközben a Szíriai Arab Hadsereg kihasználta a környék legmagasabb pontjának adottságait és elfoglalta Al-Tamthil falut, közvetlenül nyugatra Palmyrától, ezzel közeli kapcsolatba került a kiemelt fontosságú Al-Tar heggyel, amely a történelmi város északnyugati része felé magasodik.

A Palmyráért megvívásra kerülő csata alapfeltétele a történelmi város körüli hegyek elfoglalása. Amikorra az összes közeli magaslati pontot megszerzik a kormányerők, akkor Palmyra (Tadmur) visszafoglalása elkerülhetetlen lesz.
Északkeletre a Tijasz légi támaszponttól, a kőolajban gazdag szénhidrogén mezők megrohamozása szintén küszöbön áll, számos mező még az ISIS terrorszervezet uralma alatt van. (Információink szerint a Hajjan-gázmezőn és a gázkitermelő vállalat telephelyein kívül a Dzsihar olajmezőt már a kormányerők ellenőrzik.)

Orosz katonai repülőgépek számos légi támadást hajtottak végre Huwajszisz ellen, a Dzsihar olajmezőtől északra, a Dzsazal olajmezőn és az Al-Mahar olajmezőn, miközben a szíriai szárazföldi csapatok harckészültségben várják a nagymértékben aláaknázott lelőhelyek elleni támadást elrendelő parancsot.

Ha hadsereg előretörésének mostani lendülete megmarad, reális esély lehet rá, hogy egy vagy néhány héten belül a kormányerők visszafoglalják Palmyrát.

Az offenzíva vezető ereje az orosz specialisták által felkészített és mentorált 5. Hadtest. A támadó erők része a 18. Páncélos Hadosztály harccsoportja, a Katonai Pajzs Egység, és az Al-Badiah Század. Őket támogatják a Shaitat törzs szunni milicistái és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők Homsz tartományi egysége. A Shaitat törzs harcosai az egész szíriai sivatagban a kormányerők oldalán küzdenek az ISIS terroristák és a megszálló külföldi dzsihádisták ellen. Őket köti esküjük, amit akkor tettek, amikor az ISIS terroristák 2014 nyarán a törzs több száz tagját gyilkolták le Deir Ezzor tartomány területén. A bátor törzsi milicisták Deir Ezzor hősies védelméből is kiveszik részüket.

Az ISIS terrorista entitás 2016 decemberében szállta meg újra Palmyrát, egy gyors lefolyású offenzíva során, amelyben 4000-5000 fegyveresük vett részt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑