Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 11. 18.

A Szíriai Arab Hadsereg újabb hadműveletet indított Idleb tartomány déli részén

2019. 11. 18.

November 14-én a Szíriai Arab Hadsereg súlyos összecsapásokat követően az Orosz Légierő támogatásával egy korlátozott hadműveletet indított a Hajat Tahrir Al-Sham nevű vahhabita terrorszervezet (az Al-Kaida terrorhálózat helyi frakciója) és török támogatású szövetségeseik ellen Luwajbidah településen és a közeli Khaznah magaslaton.

A szíriai csapatok légi és tüzérségi támogatás segítségével benyomultak Misherfah településre. Az összecsapások továbbra is zajlnak a térségben.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció és szövetségeseik naponta megsértik az Idleb tartományra és körzetére vonatkozó tűzszüneti megállapodást. Az újabb szárazföldi műveletek célja, hogy a szíriai csapatok elrettentsék a megszálló dzsihádista csoportokat a további agressziótól és kiszélesítsék az ütközőzónát és ezzel tartsák távol a vahhabita militánsokat a kormányerők által ellenőrzött területektől.

November 13-án szíriai és orosz katonai repülőgépek ötvennél több légi támadást hajtottak végre a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet és más megszálló dzsihádista csoportok állásai ellen Idleb tartomány nyugati és déli részein. Az alábbi helyszíneken semmisültek meg a militánsok állásai: Shinan, Al-Nadzseja, Furkajah, Al-Mushairifah, Kafr Nabel, Rakaja Szidzsneh, Fatterah, Szutuh Al-Din, Tramla, Kafr Szidzsneh, Maaret Humrah, Dszabala, Hizarin és Karszaa.

Tovább folynak az összecsapások a török támogatású vahhabita terrorszervezetek és az úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd többségű milíciái között Al-Haszakah tartomány északi részén. November 13-án az SDF milíciái tovább támadták a törökpárti dzsihádistákat Al-Kaszimijah és Al-Rihanijah falvakban. Legalább hat törökpárti militáns meghalt az SDF rajtaütése során.

Az Orosz Fegyveres Erők MI-8AMTSh harci-szállító, MI-35 harci helikoptereket és Pantszir-SZ légvédelmi komplexumokat telepítettek a háború kezdete óta a szíriai kormányerők kezében lévő Al-Kamishli légi támaszpontra – közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium csatornája a Zvezda TV november 14-én. A MI-8AMTSh és MI-35 helikopterek jelenleg a szíriai-török határon járőröznek. A járőrszolgálatot a biztonsági zónáról kötött orosz-török megállapodás keretében hajtják végre.

Korábbi jelentések szerint Oroszország azt tervezheti, hogy állandó katonai jelenlétet biztosít, vagy éppen egy katonai bázist hoz létre Al-Kamishliben. A mostani fejlemények arra utalnak, hogy még ha ezek a feltevések nem helytállóak az oroszok már korábban is katonai célokra vették igénybe az említett repülőteret.

Ugyanazon a napon az orosz csapatok átvették az ellenőrzést egy elhagyott amerikai bázis felett Aleppo tartomány keleti részén Sarrinban. Legalább öt orosz páncélozott harcjármű érkezett a bázisra és egy MI-35 harci helikopter volt látható a térségben.

Az amerikai csapatok észak-szíriai kivonulása után az Orosz Fegyveres Erők vonták ellenőrzésük alá a létesítményt ugyanúgy, ahogy korábban Manbedzs és Ajn Issza körzetében történt.

Az USA fegyveres erői megtartották jelenlétüket Al-Kahtanijah és Himo településeken Al-Kamishli közelében. Mostanáig egy amerikai katonai menetoszlop, amely 20 darab gépjárműből állt, hadfelszereléssel megrakva és páncélozott járművek kíséretében lépett be Szíria földjére Irak irányából. Az amerikai csapatok valószínűleg Al-Kamishli közelében foglalnak el új állásokat annak érdekében, hogy biztosítsák a már amerikai megszállás alatt lévő kelet-szíriai olajmezőket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑