Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 10. 30.

A szíriai béketárgyalás delegációi Bécsben gyülekeznek

2015. 10. 30.

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeznek Bécsbe a szíriai válság béketárgyalásának részvevői. Az iráni külügyminiszter már az osztrák fővárosban van.

A négy éve tartó szíriai konfliktus rendezéséért összehívott béketárgyalás során ez az első alkalom, hogy egy nyugati vezető találkozik az iráni diplomáciával.

John Kerry amerikai külügyminiszter kétoldalú találkozó során egyeztetett iráni kollegájával.

Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerint a szíriai válság megoldása olyan alapelveken kell, nyugodjon, amik elfogadhatók minden fél számára. A külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a szíriai kormányt, meg kell hagyni a lehetőséget a szír népnek, hogy maga döntsön a sorsáról, de eközben viszont harcolni kell a terrorizmus ellen.

Az amerikai külügyminiszter egyeztetett az orosz, szaúdi és a török kollegájával.

John Kerry egyeztet az orosz, a török és a szaúdi külügyminiszterrel is. A béketárgyalások helyszínére, az osztrák fővárosba egy tucatnyi delegáció érkezik pénteken.

Federica Mogherini Európai Unió külügyi főképviselője optimistán nyilatkozott. Szerinte már most jelentős előrelépések láthatók, hogy kompromisszumot kössenek a tárgyaló felek.

A nyugati hatalmak, Szaúd-Arábia és Törökország kitartanak amellett, hogy Bashar Al-Assad szíriai elnöknek távoznia kell az ország vezetéséből, míg Irán és Oroszország Assad elnökkel képzelik el a szíriai konfliktus rendezését, és szír emberekre bízná a választás lehetőségét, hogy ki vezesse az országot.

A Bécsben összegyűlt vezetők egyeztetéseihez a mai napon csatlakozik Libanon, Egyiptom, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország delegációja is.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑