Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 11. 11.

A szíriai hadsereg visszatér egy régen elveszített olajmezőre

2019. 11. 11.

Jelenleg Szíriai olajmezőinek jelentős része az országban illegálisan állomásozó amerikai csapatok és a kurd milícia ellenőrzése alatt áll. Washington nemrég bejelentette ugyanis, hogy meg akarják tartani a szíriai olajat, akár Oroszország tiltakozása ellenére is.

A Szíriai Arab Hadsereg azonban elkezdte csapatai átcsoportosítását az ország észak-keleti részére, Qamishli városa közelébe. Különösen Mulla Abbas falu mellé, mivel szeretnék visszaszerezni a Rumailan olajmezőt, melyet a szíriai kormány évekkel ezelőtt elveszített a fegyveres konfliktus során. Az olajmező a szíriai-török határ közelében található.

Washington korábbi bejelentése ellenére, mely szerint kivonja csapatait Szíriából, Mark Esper védelmi miniszter azt mondta, hogy több száz amerikai katona mégis az országban marad, az ,,olajmezők védelme,, miatt. Míg Donald Trump szerint az Egyesült Államok célja az, hogy megtartsa a szíriai olajat, Esper nyilatkozata szerint viszont az Iszlám Államtól védik meg az olajkutakat. Annak ellenére, hogy az amerikaiak korábban már bejelentették az ISIS felett aratott győzelmüket.

Azonban , mivel az Iszlám Állam terror szervezetet az Egyesült Államok hozta létre és képezte ki, bármikor vissza tudják őket hívni bizonyos látszat támadások végrehajtására.

Damaszkusz szerint azonban az amerikaiak jelenléte illegális az országban és csupán Oroszország és Irán csapatai rendelkeznek a szíriai kormány engedélyével az országban való állomásozásra. Az olajmezőkkel kapcsolatban az orosz külügyminisztérium álláspontja is az, hogy az Egyesült Államoknak ki kell vonulni ezekről a területekről, és a szíriai olaj csupán a szíriai népet illeti meg.

Az orosz védelmi minisztérium már régen leleplezte az amerikaiak tevékenységét az olajmezőkön, ugyanis az Egyesült Államok évek óta illegálisan termeli ki a szíriai nép olaját, melyet saját célból értékesít. Úgy tűnik, hogy az amerikaiak Szíria olaját is ugyanúgy ellopják, mint azt annak idején Irakban tették 2003 után.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑