Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2020. 01. 17.

A Tálibok tűzszüneti tervet adtak át az amerikaiak számára Afganisztánban

2020. 01. 17.

A Tálibok képviselői egy tűzszüneti tervet adtak át az Egyesült Államok megbízottja számára Afganisztánban, mely héttől tíz napig terjedő időszakra biztosítaná a fegyvernyugvást az országban.

A tűzszüneti terv úgy tűnik, hogy lehetőséget nyújtana egy békeszerződés aláírására Afganisztánban, és ez lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy kivonja onnan csapatait és véget vessen a 18 éve tartó fegyveres konfliktusnak.

A tervezetet személyesen Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afgán ügyekkel kapcsolatos megbízottja számára nyújtották át Katarban, ahol tárgyalások kezdődtek a Talibán mozgalom és Washington között. Katarban ugyanis a Tálibok rendelkezik hivatalos irodával, melyen keresztül tartják a kapcsolatot a nemzetközi közösséggel.

Az amerikai tárgyaló szerint már több tűzszüneti megállapodásról is tárgyaltak a tálibok képviselőivel, de reménykedik benne, hogy sikerül létrehozni egy hosszú távú békemegállapodás. Szerinte az amerikaiak és a Tálibok között folyó tárgyalásoknak érinteniük kell az Afganisztánon belüli rendezés ütemtervét. A béketerv ék pedig számos ügyet kell érintenek, mint például a nők jogait, az országban élő kisebbségek jogait és a tálib fegyveresek és a Kabulhoz közel álló milíciák tagjainak jogi helyzetét.

A Tálibok azonban eddig elutasította, hogy tárgyaljon Asraf Ghani afgán elnökkel, vagy a tavalyi elnökválasztáson második helyet elérő Abdullah Abdullah afgán politikussal.

Tavaly szeptemberben a tálibok már aláírtak egy fegyverszüneti megállapodást, azonban ezt Washington felmondta, miután a tálibok lelőttek egy amerikai katonát. Donald Trump elnök akkor kijelentette, hogy Kabul és Washington is a békére törekszik azonban a Tálibok részéről ehhez az kell, hogy leállítsák az afgán kormány elleni műveleteiket. Éppen ezért decemberben a Pakisztánban lévő Tálibok iroda jelezte, hogy hajlandóak új tűzszüneti tervez kidolgozni.

A Tálibok jelenleg Afganisztán területének több mint a felét tartja ellenőrzése alatt és naponta hajtanak végre támadásokat az afgán kormány erői, illetve a megszálló amerikai csapatok ellen.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑