Cadmus fordítás Cadmus
 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Szíriai konfliktus

 • Terrorhullám a Száhel-övezetben

 • Izraeli légicsapások Szíriában

 • Nigeri válság

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Amerikai megszállás

 • Tajvani konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2016. 07. 20.

A Vatikán az Izrael és Palesztina közötti békét sürgeti

2016. 07. 20.

A Szentszék meggyőződése, hogy a békefolyamatok nem pusztán az elméleti tárgyalásoktól függenek – hangsúlyozta július 12-én a közel-keleti helyzetről és a palesztin kérdésről tartott ENSZ ülésen felszólalásában Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó megfigyelője.

A palesztin kérdés továbbra is megválaszolatlan, nincs megoldás, amely mindkét felet kielégítené. Közel 69 évvel az ENSZ Közgyűlés 181. határozatának elfogadása után is az csak félig valósult meg. Évtizedek óta tartó tárgyalások után sem sikerült létrehozni a palesztin államot. Már rég itt lenne az ideje, hogy lezárjuk az izraeli-palesztin konfliktust, amely egyre elfogadhatatlanabbá vált. A Szentszék számára a két állam létrehozása jelenti a legjobb ígéretet a megoldásra – hangsúlyozta Bernardito Auza érsek. A tartós béke távoli álom és a biztonság pedig illúzió marad, ha Izrael és Palesztina nem egyezik meg a kiengesztelődött és szuverén egymás mellett élésben a kölcsönösen elfogadott és nemzetközileg elismert határok között.

A szíriai helyzet továbbra is elmondhatatlan szenvedést okoz a lakosságnak. A szentszéki delegáció kötelességének érzi, hogy újból az ENSZ Biztonsági Tanácsa figyelmébe ajánlja a keresztények, jazidiak és más etnikai és vallási kisebbségek folyamatos üldözését Szíria és Irak egyes részein. Meg kell jegyezni a kettősséget abban, hogy míg folyamatosan békéről beszélnek, folytatódik a fegyvereladás azok számára, akik a konfliktus mindkét oldalán gyilkolnak. Az érsek megragadta a lehetőséget, hogy ismét felszólítsa a fegyvergyártó országokat: korlátozzák a fegyvereladást az országoknak és ellenőrizzék felhasználásukat. A nemzetközi közösség pedig állítsa meg az illegális fegyvereladást a nem állami vevőknek, akik felelősek az utóbbi idők emberiség elleni bűntetteiért, a tömeggyilkosságokért és az emberi jogok súlyos megsértéséért. Statisztikai adatok mutatják, hogy a civil lakosság válik a mérhetetlen áldozatává a kifinomult technológiai fegyvereknek.

A Szentszék szerint a Közel-Kelet rendelkezik kulturális, intellektuális és vallási erőforrásokkal, amelyet termékeny talajt jelentenek a civil társadalom számára, a hit alapú informális diplomácia, a találkozás és a kölcsönös elfogadás értékeinek előmozdítására. Ezáltal az állampolgárok képesek aktív főszereplőivé válni a béketeremtésnek és annak az építésének a régióban. A vallásoknak és követőiknek véget kell vetniük a kölcsönös gyűlölet minden formájának, ami hitelt adhat a civilizációk összeütközésének az elméletének. A Szentszék meggyőződése, hogy minél inkább manipulálják a vallást a terror- és erőszakcselekmények igazolására, a vallási vezetőknek annál inkább erőfeszítéseket kell tenniük, hogy legyőzzék az erőszakot, amely el akarja téríteni a vallást etikátlan célokra, amelyek természetétől távol állnak.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Radiovaticana)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑