Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 09. 01.

A világ legynagyobb gázmezőjére bukkantak Egyiptomban

2015. 09. 01.

A világ egyik legnagyobb gázmezőjére bukkant az olasz Eni energetikai vállalat Egyiptom partjainál.

Az olasz Eni vállalat a hétvégén jelentette be a hírt, hogy Egyiptom partjaihoz közel  120 tengeri mérföldre a Földközi tengeren a Zohr mezőn  1450 méteres mélységben több mint 850 milliárd köbméter földgáz található ami 100 km2 területen fekszik. Ez a mennyiség 5,5 milliárd hordónyi olajnak felel meg.

Az Eni az egyiptomi kormánnyal együttműködve végezte a kutatásokat, a kitermelésre pedig kizárólagos engedélyt kapott. A szénhidrogén-mező évekre megoldhatja Egyiptom gázigényét.

Az Eni két hónapja két milliárd dolláros megállapodást kötött az olajügyi minisztériummal, hogy feltárásokat végezhessen, a Sinai félszigeten, Nílus deltáján és a Szuezi öbölben.

Az Eni új gázmezője megoldhatja Egyiptom energiagondjait

Egyiptom az elmúlt időszakban energiaszükségletei miatt importra szorul. Bár az ország területén lévő gázmezők bőven kiszolgálnák az arab állam szükségleteit, de az Izraellel kötött szerződés alapján, jóval a piaci ár alatt exportál földgázat a zsidó államnak. Bár gázexportját csökkentette, de az izraeli cégekkel nem bontotta fel a szerződést. Az újonnan felfedezett gázmező hosszú távra megoldja az ország energiaigényét.

Lehet, hogy nem az olaszok voltak az elsők

Könnyen lehet azonban, hogy az olasz vállalat mérési eredményei már korábban ismertek voltak.  Hiszen az oroszok már korábban kötöttek megállapodásokat Egyiptommal a földgáz és kőolaj kitermelést illetően. Múlthét szerdán Vlagyimir Putyin orosz államfő, személyes beszélgetést folytatott egyiptomi kollégájával Abd Al-Fattah Al-Sisi-vel és véglegesítették a szabad kereskedelmi egyezményt a két ország között.

Egyiptom várhatóan 2016-ban csatlakozik az Euroázsiai Gazdasági Unióhoz. Ennek előkészületét még februárban kezdték meg amikor is az orosz államfő Kairóba látogatott. A tárgyalások azóta megkezdődtek és jó ütemben haladnak, bár a feltételek a következő év során akár nagy mértékben is módosulhatnak.

Oroszország a közeljövőben fokozza a gabonaexportot Egyiptomba, ami már most is az egyiptomi felhasználás mintegy 40%-t teszi ki. Oroszország emellett részt vesz majd az egyiptomi élelmiszeripar modernizálásában. A két ország most megállapodott egy közös terrorellenes front létrehozásáról, ami Szíriával és más térségi államokat közös erővel lép majd fel az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezet ellen. Februárban megállapodást írtak alá az ország első atomerőművének megépítéséről is, ami további energetikai együttműködések megalapozását jelenti. Az új földgázmező kitermelésében így jóval nagyobb eséllyel vehetnek részt az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak energetikai cégei. Az eurázsiai szabad kereskedelmi zónán belül ugyanis a tranzit nagyságrendekkel olcsóbb, miközben Európa csak újabb akadályokat emel az orosz gázprojektek elé. – közölte a hidfo.ru

A Földközi-tenger keleti területein több jelentős gázmezőt is találtak az utóbbi években, Ciprus, Szíria, Libanon, Palesztina és Izrael partjainál. A földgáz mezők egy része több ország felségterületén fekszik, amit Izrael nem isme el és egyoldalúan megkezdte annak kitermelését.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑