Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 04. 28.

Az iráni külügyminiszter a hadsereg és a diplomácia összehangolását szorgalmazta

2021. 04. 28.

A fegyveres erők és a diplomácia közti “összehangolt működést” szorgalmazta az iráni külügyminiszter szerdán, nem sokkal azt követően, hogy egy interjúban a Forradalmi Gárdát bírálta.

“Nagyon sajnálom, hogy egy elvileg titkos, a diplomácia és a katonai körök közti együttműködés fontosságáról szóló beszélgetés belviszállyá fajult” – szögezte le az Instagramon Mohammed Dzsavád Zaríf, hozzátéve, hogy ehhez pontos jogi szabályozásra van szükség.

Az iráni külügyi tárca vezetője és Szaíd Lejlaz közgazdász közötti, többórás beszélgetésről készített, majd pedig az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatornának kiszivárogtatott felvételen Zaríf egyebek közt azt mondta, semmi befolyása nincs országa külpolitikájára, “soha nem mondhatta egy katonai parancsnoknak, hogy tegyen valamit a diplomácia támogatása érdekében”.

Hangsúlyozta azt is, hogy a Forradalmi Gárda hozza a döntéseket számos területen, felülírva a kormány határozatait, figyelmen kívül hagyva a tanácsadókat.

Zaríf – akinek a szavait hazája keményvonalasai élesen bírálták – szerdán szólalt meg először a kiszivárogtatás ügyében.

A külügyminiszter ugyan nem jelentette be, hogy indulna a június 18-i elnökválasztáson, de elemzők szerint a szokatlanul nyílt beszéd szavazatokat hozhat bizonyos választói csoportok részéről, így nem kizárt, hogy végül ő is rajthoz áll. Mások viszont úgy vélik, a felvétel inkább árthatott a népszerűségének, rámutatva arra, hogy Zaríf bírálta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének egykori parancsnokát, akit az amerikai hadsereg célzott dróncsapással ölt meg 2020 januárjában. Szulejmáni halála nagy felháborodást keltett Iránban, a parancsnokot sokan a mai napig hősnek tartják.

Teherán a kiszivárgott felvétellel kapcsolatban összeesküvést emlegetett.

Haszan Róháni elnök a héten vizsgálatot rendelt el az ügyben, szerdán pedig leszögezte: a kiszivárogtatással a 2015-ben kötött iráni atomalku megmentését célzó bécsi tárgyalásokat akarták megtorpedózni, és viszályt akartak kelteni az iszlám köztársaság vezetésen belül.

Róháni az iráni televízió által élőben közvetített kormányülésen kiemelte, hogy a felvételek akkor kerültek nyilvánosságra, amikor előrelépés történt az egyeztetésekben. Hangsúlyozta azt is, hogy az Iran International “az iszlám és Irán ellensége”, és a hírcsatornát Szaúd-Arábia, a síita állam térségbeli riválisa támogatja.

A 2017-ben indult Iran International a Volant Media UK médiacsoport tagja, amelynek a tulajdonosa a szaúdi Ádil Abdulkarím.

Az Európai Unió vezetésével tartott bécsi megbeszélések egyik célja, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a többhatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, visszaállítva ezáltal az Irán elleni kereskedelmi szankciókat. Trump lépésére válaszul a közel-keleti ország felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és ismét belefogott nukleáris programjának fejlesztésébe.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes kedden azt közölte, a tárgyalások “a jó úton haladnak”, méltatta a feleknek az atomalku felélesztésével kapcsolatos elkötelezettségét, ám ismét hangsúlyozta, az előrelépés feltétele az Irán elleni büntetőintézkedések feloldása.

MTI

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑