Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2021. 09. 25.

Abbász szerint Izrael tönkreteszi a kétállami megoldást

2021. 09. 25.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint Izrael tönkreteszi a kétállami megoldást, amely szerint a palesztinok egyenlő jogokat követelhetnek egy Izraelt, a megszállt Ciszjordániát és Gázát magában foglaló két államban.

A palesztin politikus Ciszjordániából, videókapcsolaton keresztül szólt az ENSZ közgyűléséhez.

Beszédében sürgette az országokat, hogy cselekedjenek a kétállami megoldás megmentése érdekében, amely évtizedek óta az izraeli-palesztin konfliktus diplomáciai alapját képezi.

Abbász szerint Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt ciszjordániai területeken létesített településeivel “tönkreteszi a kétállami megoldáson alapuló politikai rendezés kilátásait”.

A legtöbb ország illegálisnak tekinti az izraeli telepeket.

A politikus azzal fenyegetőzött, hogy palesztin részről visszavonja Izrael elismerését, ha az egy éven belül nem vonul ki Ciszjordániából, Gázából és Kelet-Jeruzsálemből.

Abbász ENSZ-beszédében azzal vádolta meg Izraelt, hogy faji elkülönítést célzó politikát kényszerít a palesztinokra.

“A helyszíni körülmények elkerülhetetlenül egyenlő és teljes körű politikai jogokat kényszerítenek ki mindenki számára a történelmi Palesztina földjén, egy államon belül. Izraelnek minden esetben választania kell” – mondta Abbász.

A kritikusok szerint a belső palesztin megosztottság is hozzájárult az Egyesült Államok által támogatott béketárgyalások megrekedéséhez, amelyek 2014-ben összeomlottak.

Az Izraellel kötött ideiglenes békemegállapodások értelmében Abbász Palesztin Hatóságának kellett volna gyakorolnia az ellenőrzést Gázában is. Iszlamista riválisa, a Hamász azonban 2007-ben elfoglalta a tengerparti enklávét, és a tárgyalások azóta nem mozdultak el a holtpontról.

Az izraeli miniszterelnök, a szélsőjobboldali pártokon átívelő koalíció élén álló Naftali Bennett hétfőn beszédet mond a közgyűlésben. A politikus ellenzi a palesztin államiságot, de kormánya megfogadta, hogy kerülni fogja a palesztinokkal kapcsolatos érzékeny döntéseket, és inkább a gazdasági kérdésekre összpontosít.

Míg néhány palesztin és izraeli támogatja az egységes kétnemzetiségű állam gondolatát, a legtöbbjüknek nagyon eltérő elképzelései vannak arról, hogyan nézne ki ez az entitás, és hogyan kellene kormányozni.

A legtöbb elemző szerint az egységes állam vallási, politikai és demográfiai okokból nem lenne életképes. Az izraeli kormányok úgy tekintenek az egy állam koncepciójára, mint ami aláássa a független zsidó állam lényegét.

Joe Biden amerikai elnök keddi ENSZ-beszédében megismételte, hogy támogatja a kétállami megoldást, mondván, hogy az biztosítaná “Izrael jövőjét, mint zsidó, demokratikus államot, amely békében él egy életképes és demokratikus palesztin állam mellett”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑