Libanon

2017. 09. 09.

Állami szertartással temették el az Iszlám Állam által meggyilkolt katonákat (videó)

Állami szertartás keretében eltemették az Iszlám Állam által meggyilkolt tíz katonát Libanonban, akiknek holttestére még a múlt hónapban talált rá a hadsereg a dzsihadistáktól visszafoglalt egyik területen a szíriai-libanoni határ térségében.

A temetés napját nemzeti gyásznappá nyilvánították Libanonban. A gyászszertartáson Michel Aun libanoni államfő is részt vett. „Esküszünk, hogy fiaitok vére nem marad megtorlatlanul” – intézte szavait az elhunytak családtagjaihoz az elnök.

A katonák holttestére a múlt hónapban találtak rá a hadsereg tagjai a dzsihadisták ellen folytatott hadműveletük során és azt követően. A fegyveres erők tagjainak személyazonosságát DNS-tesztek segítségével állapították meg.

A tíz katonát további 17 katonával és rendőrrel egyetemben 2014-ben rabolták el az Iszlám Állam és az al-Kaida korábbi szíriai ágának számító, akkori nevén an-Núszra Front harcosai a szíriai-libanoni határ térségében található Arszal városának környékén folytatott összecsapások után.

A biztonsági erők 16 tagját tárgyalásokat követően engedtek szabadon a szélsőségesek, még tavaly. A fogva tartott katonák közül az egyiknek továbbra sem bukkantak nyomára a libanoni hatóságok. A férfiről azt tartják, hogy dezertált, és azóta csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Az Iszlám Állam augusztus végén egyezett bele abba, hogy harcosai feladják enklávéjukat a libanoni-szíriai határon a libanoni hadsereg, illetve a szíriai kormányerők hetek óta tartó offenzíváját követően.

Abbász Ibrahim, a libanoni belbiztonsági erők tábornoka elmondta: libanoni tisztségviselők és a Hezbollah is az Iszlám Állam megadásaként értelmezik az evakuálást.

„Nem alkuszunk. A győztes helyzetében vagyunk és feltételeket diktálunk” – tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑