Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2017. 09. 09.

Állami szertartással temették el az Iszlám Állam által meggyilkolt katonákat (videó)

2017. 09. 09.

Állami szertartás keretében eltemették az Iszlám Állam által meggyilkolt tíz katonát Libanonban, akiknek holttestére még a múlt hónapban talált rá a hadsereg a dzsihadistáktól visszafoglalt egyik területen a szíriai-libanoni határ térségében.

A temetés napját nemzeti gyásznappá nyilvánították Libanonban. A gyászszertartáson Michel Aun libanoni államfő is részt vett. „Esküszünk, hogy fiaitok vére nem marad megtorlatlanul” – intézte szavait az elhunytak családtagjaihoz az elnök.

A katonák holttestére a múlt hónapban találtak rá a hadsereg tagjai a dzsihadisták ellen folytatott hadműveletük során és azt követően. A fegyveres erők tagjainak személyazonosságát DNS-tesztek segítségével állapították meg.

A tíz katonát további 17 katonával és rendőrrel egyetemben 2014-ben rabolták el az Iszlám Állam és az al-Kaida korábbi szíriai ágának számító, akkori nevén an-Núszra Front harcosai a szíriai-libanoni határ térségében található Arszal városának környékén folytatott összecsapások után.

A biztonsági erők 16 tagját tárgyalásokat követően engedtek szabadon a szélsőségesek, még tavaly. A fogva tartott katonák közül az egyiknek továbbra sem bukkantak nyomára a libanoni hatóságok. A férfiről azt tartják, hogy dezertált, és azóta csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Az Iszlám Állam augusztus végén egyezett bele abba, hogy harcosai feladják enklávéjukat a libanoni-szíriai határon a libanoni hadsereg, illetve a szíriai kormányerők hetek óta tartó offenzíváját követően.

Abbász Ibrahim, a libanoni belbiztonsági erők tábornoka elmondta: libanoni tisztségviselők és a Hezbollah is az Iszlám Állam megadásaként értelmezik az evakuálást.

„Nem alkuszunk. A győztes helyzetében vagyunk és feltételeket diktálunk” – tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑