Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 03.

Aranyláz Mauritániában

2016. 05. 03.

Annak ellenére, hogy Mauritánia főként az arab irodalmáról híres, különösen a versekről, az arany és nemesfémek feltárásának szenvedélye kezd végig söpörni az ásványi anyagokban gazdag országban.

Az észak-mauritániai hatalmas Inchiri régióban lévő sivatagban megjelentek az aranyat kutatók táborai. Mindez azután történt, hogy egy fiatalember két kilogramm aranyat talált. A hír a sajtóban és a lakosság körében is széles körben elterjedt. A történtek hallatán megnövekedett a fiatal kalandorok és álmodozók kedve, akik sátrakat vertek a területen.

.

Az ott lakók is megerősítették a híreket, hogy a terület igencsak gazdag nemesfémekben és megtalálásuk csak egy egyszerű fémdetektort, egy négykerék-meghajtású autót és feltárási engedélyt igényel.

A korábban lakatlan terület, mely körülbelül 200 kilométerre található a fővárostól, Nouakchottól, egyik napról a másikra zsúfolt lett a gépektől és eszközöktől. Az elszánt fiatalok most minden erejükkel azon vannak, hogy feltárják a Föld belsejének adományait.

Tagadhatatlan, hogy a feltárási láz eredményeként soha nem látott kereskedelmi folyamat indult be ebben a sivatagos régióban, mely az élet legalapvetőbb körülményeinek sem tesz eleget, beleértve az ivóvizet. Ennek következtében néhányan azzal kezdtek kereskedni, hogy vizet, ételt és telefonkártyákat adnak el az eredeti árak több mint kétszereséért.

Különböző források megerősítik, hogy ezek a kalandorok már több mint 200 kilogramm tiszta aranyat találtak. Hivatalos adatok és pontos statisztikák azonban még nincsenek.

A hatóságok megerősítették, hogy bizonyos területeken a magán feltárásokra szándékukban áll törvényeket hozni, hogy ellenőrizzék a kutatási tevékenységet.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑