Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina A ciszjordániai Rámalláh város közelében épülő Na'ale zsidó telep építése Fotó: Gil Cohen-Magen

2019. 11. 26.

Az Arab Liga elítélte az izraeli telepekkel kapcsolatos új amerikai álláspontot

Az Arab Liga hétfőn Kairóban elítélte az amerikai kormányzat bejelentését, amely szerint nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

Egy héttel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentése után a pánarab szervezet hétfőn sürgősséggel összehívott külügyminiszteri ülésén Ahmed Abul-Geit főtitkár „igazságtalanul elfogultnak és elfogadhatatlannak” nevezte a döntést. Hozzátette: az Egyesült Államok elveszítette a semleges közvetítő szerepét Izrael és a palesztinok között.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter „törvénytelennek” nevezte az amerikai bejelentést.

Ahmed Abul-Geit felszólította az országokat, lépjenek fel a döntés ellen, „amely kedvezőtlenül befolyásolja a béke megkötésének kilátásait”.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter „törvénytelennek” nevezte az amerikai bejelentést. „A döntés megerősíti a Trump-kormányzat soha nem látott elfogultságát és azt, hogy a megszállás, a terrorizmus, a korrupció, a fajgyűlölet és a szélsőségesség államát, Izraelt támogatja” – fogalmazott a palesztin külügyminiszter.

Az amerikai álláspont nemzetközileg bírált megváltoztatása volt a Fehér Ház legutóbbi lépése, amellyel kiállt az izraeli jobboldali kormányzat mellett a palesztinok rovására a több évtizede tartó konfliktus egyik kulcskérdésében – írta az AP amerikai hírügynökség.

Egyes arab országok, mint Szaúd-Arábia, nyilvánosan támogatásukról biztosították a palesztinokat, de az Izraellel fenntartott viszony szorosabbra fűzésén munkálkodnak közös vetélytársukkal, Iránnal szemben.

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi több mint 200 telepen több mint 600 ezer zsidó él. A telepek bővítése miatt a palesztinok veszélyeztetve látják a kétállami megoldást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2016-ban a telepépítés teljes leállítására szólította fel Izraelt, a nemzetközi jog megsértésének és a közel-keleti béke fő akadályának nevezve a telepek létesítését.

MTI, Mandiner.hu

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑