Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2019. 03. 13.

Az Egyesült Államok és a talibok megegyezett az amerikai csapatok kivonásáról Afganisztánból

2019. 03. 13.

Az Egyesült Államok 2001-óta tartó katonai megszállása érhet véget Afganisztánban, ugyanis az amerikaiak a február 25-e óta tartó tárgyalások eredményeként bejelentették, hogy megegyezésre jutottak a Talibán Mozgalommal az amerikai csapatkivonásokkal kapcsolatban.

Az egyezmény a már ötödik alkalommal, Dohában tartott találkozó során jött létre az Egyesült Államok és a Talibán között. Az egyezményt angol és pashtu nyelven fogalmazták meg, azonban részletesen nem ismertették azt. Az egyetlen információ, melyet a sajtóval ismertettek az az, hogy megegyezés született a terrorizmus elleni küzdelemről és az amerikai csapatok kivonulásáról.
Belső információk szerint a Talibán beleegyezett abba, hogy megszakítja kapcsolatait az Al-Kaidával és csatlakozik a terrorizmus ellni küzdelemhez.

A Reuters hírügynökség szerint azonban az amerikai csapatkivonás pontos idejéről és menetéről még nem sikerült teljesen megegyezni, ezért a felek a közeljövőben ismét összeülnek egyeztetés céljából Dohában. Az azonban valószínű, hogy két amerikai katonai bázis továbbra is megmarad Afganisztánban.

Az azonban bizonyos, hogy a Talibánnal való megegyezés a leghosszabb ideig tartó amerikai katonai műveletet zárja le. A február 25-e óta a katari fővárosban tartó egyeztetésekről az Egyesült Államok különmegbízottja Dalmay Khalilzad azt nyilatkozta, hogy a Talibánnal folyó egyeztetések igen hatékonyak és eredményesek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑