Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 02. 20.

Az Egyesült Államoknak el kell hagynia az ellenőrzése alatt álló dél-szíriai területet

2018. 02. 20.

Az amerikai csapatoknak azonnal el kell hagyniuk a Dél-Szíriában, Al-Tanf területén található ellenőrzési zónájukat, közölte Sergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, a Közel-Kelettel foglalkozó Valdai Klub konferencián.

A Szíria és Jordánia határán fekvő területen, amelyet Washington a védelme alatt álló “konfliktus-zónának” nevez, található a rukbani menekülttábor, mondta Lavrov hétfőn. Oroszország úgy véli, hogy a tábor militáns csapatok toborzási helyszíne, és azzal vádolja az USA-t, hogy korlátozza a humanitárius szervezetek számára a menekülttáborba való bejutást.

“Ezt a zónát azonnal le kell állítani, és a humanitárius segítségnyújtó szolgálatok részére engedélyezni kell a táborba való bejutást” – mondta a miniszter.

Lavrov hozzátette, hogy az erőszak mérséklésére tett erőfeszítések mellett Dél- Nyugat Szíriában – egy olyan területen, amelyet Oroszország „de-eszkalációs zónának” titulált,” és amely az izraeli határon, az USA által ellenőrzött zónától 250 km-re fekszik,- most arra kell összpontosítani, hogy a területről minden nem-szíriai csapatot kiszorítsanak.

„ Mi Jordániával és az USA-val együtt tárgyaltunk ennek a zónának a létrehozásáról, és nem titok, hogy az izraeli kollégáink jól értesültek mindenről, ami a tárgyaláson elhangzott” – mondta.

Izrael azzal vádolja Iránt, hogy harci drónokat vet be a célból, hogy magához ragadja a dél-szíriai területek ellenőrzését, azzal fenyegetőzve, hogy katonai erőt fog alkalmazni a fennálló helyzet megváltoztatásához.

Orientalista.hu – Vivkamar, Russia Today

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑