Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2020. 08. 08.

Az Eid Al-Ghadir ünnepli az iszlám világ

2020. 08. 08.

Többnyire a síita muszlimok idén augusztus 7-én és 8-án tartják az Eid Al-Ghadir ünnepséget, melye az iszlám időszámítás Dhu Al-Hijjah hónap 18. napjára esik.

Ezt az eseményt Ghadir Khumm néven is nevezik, és ilyenkor arra emlékeznek, hogy Mohamed próféta halála előtt nem sokkal Ali Ibn Abi Talibot nevezte ki utódjául.

Az eseményre időszámításunk szerint 632-ben került sor a Ghadeer Khumm (Ghadeer tó) közelében lévő területen miután a próféta részére megtörtént a Korán utolsó versének a kinyilatkoztatása. Ez egyben a ,,Hajjat Al-Wida,, a próféta utolsó zarándoklatának időszaka is.

A próféta ezen az eseményen a megjelent követői előtt az utódjának és ,,Mawla,,-nak nevezte Ali Ibn Abi Talibot.

,,Akik engem ,,Mawla,,-nak tekintenek, azok számára Ali is ,,Mawla,,

Hadithok említést tesznek róla, hogy az esemény után a jelenlévők gratuláltak Ali kinevezéséhez. Az őt üdvözlők között volt Omar Ibn Al-Khattab, a későbbi Omar kalifa is.

,,Gratulálok, gratulálok neked ó Ali, te lettél a vezetőm (,Mawla,,) és minden hívő férfié és nőé egyaránt.,,

(Ahmad Ibn Hanbal : Musnad , Al-Ghazali: Sirr Al-Alamin)

A síita források szerint Mohamed próféta ezzel a cselekedetnek arra törekedett, hogy az utódja a családjából, a ,,háza népéből,, (Ahl Al-Bayt) kerüljön ki.

Beszédében felszólította a muszlimokat, hogy két dolgot kell elsősorban szem előtt tartaniuk. Az első Isten könyvének (a Korán) követése, a második pedig az Ahl Al-Bayt követése.

Az Eid Al-Ghadir ünnepséget a világ számos országában megtartják a muszlim közösségek azonban legtöbben Iránban, Irakban, Bahreinben ünneplik ahol a lakosság túlnyomó többsége síita muszlim.

De ezeken az országokon kívül ünneplik Afganisztánban, Jemenben és Pakisztán egyes részein is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Hadiths of Ahl Al-Bayt)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑