Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 11. 18.

Az ENSZ-ben kilenc elmarasztaló ítélet született Izrael ellen

2018. 11. 18.

Az ENSZ pénteken kilenc Izraelt elmarasztaló határozatot fogadott el, köztük az egyik a Golán-fennsíkról való kivonulásra szólít fel.

Az Egyesült Államok pénteken először szavazott az ENSZ egyik évente megvitatásra kerülő határozatával szemben, amely felszólítja Izraelt, hogy vonuljon ki a Golán-fennsíkról. Az amerikai döntés drámai politikai változásra utal a területtel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok példátlan lépése ellenére az állásfoglalás 151 igen, 2 nem (Izrael és az Egyesült Államok) és 14 tartózkodással átment, és ez csak egyike a kilenc Izrael-ellenes határozatnak, melyet a szervezet egy napon belül elfogadott.

Az ENSZ izraeli nagykövete, Danny Danon megköszönte az Egyesült Államoknak a támogatást, és azt mondta:

“Az ENSZ-nek a szíriai polgárháborúval kéne foglalkoznia, nem értelmetlen döntésekkel, amelyek nem fogják befolyásolni az izraeli szuverenitást a Golán-fennsíkon. Ma világosan elmondtuk, itt az ideje, hogy a világ észrevegye, nem vonulunk ki. Köszönjük az Egyesült Államoknak, hogy mellénk állt a szavazáson.”

A vita során a szír nagykövet megfogadta, hogy

Damaszkusz béke vagy háború útján, de visszaszerzi a területet.

A távozóban lévő amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley már a szavazás előtt jelezte, hogy ellenzi a határozatot, mely “nyíltan elfogult Izraellel szemben.” Az USA általában tartózkodni szokott.

A nem kötelező erejű határozat, amelyet az ENSZ Közgyűlés bizottsága minden évben megszavaztat, kifogásolja az Izrael által hozott “határozat jogellenességét”, hogy “törvényeit, joghatóságát és közigazgatását kivetette a megszállt szíriai Golánra, mely a nemzetközi jog szerint illegális.

Izrael az 1967-es hatnapos háború során szállta meg a Golán-fennsíkot, és az 1980-as évek elején csatolta a területet az országhoz. Azonban az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség ezt nem hajlandó elismerni, és hivatalosan izraeli megszállás alatti szíriai területként tekint rá.

Az ENSZ ezen kívül nyolc másik intézkedést is elfogadott, amelyek a Kelet-Jeruzsálemben és  a Ciszjordániában folytatott izraeli építkezések elítélésétől kezdve az ENSZ bizottság mandátumának megújításáig terjedtek, utóbbi “a megszállt területek palesztinjai és más arabok emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok” kivizsgálására irányul.

Újkelet.live nyomán

 

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑