Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 05. 19.

Az EU finanszírozza Ukrajna költségvetését, hitelből

2022. 05. 19.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán 9 milliárd eurós segélycsomagot javasolt az ukrán kormány működésének fenntartására, és közölte, hogy az ellenségeskedések megszűnése után az EU fogja vezetni az újjáépítési erőfeszítéseket Ukrajnában. Bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok felszólította Európát, hogy adjon több pénzt Kijev számára – írta meg az Orosz Hírek.

A segélycsomagra szánt pénzt a Bizottság a globális pénzügyi piacokról venné fel, és Kijevnek kellene visszafizetnie. Az EU makroszintű pénzügyi támogatásra vonatkozó szabályai szerint az ukrán kormány szabadon felhasználhatja a pénzt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Ukrajnának havonta mintegy 7 milliárd dollárra van szüksége a katonák, a civilek és a nyugdíjasok fizetésére, valamint az alapvető szolgáltatások fenntartására. A javasolt uniós csomag tehát alig több mint egy hónapig tartaná fenn Ukrajna működését.

Órákkal von der Leyen bejelentése előtt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a brüsszeli gazdasági fórumon azt mondta, hogy “az eddig bejelentett két- és többoldalú támogatás még rövid távon sem lesz elegendő Ukrajna szükségleteinek kielégítésére”.

“Őszintén kérem minden partnerünket, hogy csatlakozzanak hozzánk az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás növelésében” – folytatta, hozzátéve, hogy az ország rövid távú talpon tartásán túl “masszív támogatásra” lesz szükség Ukrajna újjáépítéséhez, amint a harcok véget érnek.

Von der Leyen szerdán azt mondta, hogy az EU fogja vezetni ezt az újjáépítést, de nem egyedüli támogató lesz.

“Ezért javasoljuk, hogy a terv részeként az Ukrajna és a Bizottság által közösen vezetett, az uniós tagállamokat, más kétoldalú vagy nemzetközi adományozókat, nemzetközi pénzügyi intézményeket és más hasonlóan gondolkodó partnereket tömörítő újjáépítési platformot hozzunk létre” – mondta.

Bár von der Leyen segélycsomagja összhangban van azzal, amit Yellen kért, azt még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A Bizottság Ukrajnának nyújtott eddigi segélycsomagjai közül – amelyek között négy egymást követő 500 millió eurós katonai segélycsomag és 1,2 milliárd euró (1,26 milliárd dollár) értékű gyorssegélycsomag is szerepel – azonban egyik testületnél sem ütközött ellenállásba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta az EU vezetőit, hogy Ukrajnával kapcsolatban az “amerikai nagyúr” nevében cselekszenek, és gazdasági “öngyilkosságot” követnek el azzal, hogy az infláció és a rekordmagas üzemanyagárak közepette leválasztják magukat az orosz energiaforrásoktól.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑