Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 03. 18.

Az iraki kurdok miniszterelnöke szerint a szíriai kurdoknak együtt kell működniük a damaszkuszi kormánnyal

2019. 03. 18.

A szíriai kurdoknak párbeszédet kell folytatniuk és kapcsolatot kell építeniük a damaszkuszi kormánnyal, jelentette ki az iraki Kurdisztán régió miniszterelnöke Necsirvan Barzani egy március 14-én adott interjúban.

,,A valóság az, hogy a rendszer megmaradt és a szíriai kurdoknak párbeszédet kell folytatniuk a rendszerrel, ha bizonyos jogokat el akarnak érni.,,

Barzani szerint, ha a szíriai rendszer vissza akarja szerezni az ellenőrzést Szíria egész területe felett akkor biztosítaniuk kell a szíriai kurdok számára a jogaikat. Jelenleg a szíriai kurdokat a Szíriai Demokratikus Tanács (SDC) képviseli. A tanács jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria észak-keleti részén, ahol egyfajta önkormányzatot hoztak létre amerikai segítséggel.

Arra a kérdésre, hogy az iraki Kurdisztán régió kormánya vajon tud e segíteni egy egyezmény létrehozásában a szíriai kurd tanács és a damaszkuszi kormány között, Barzani azt válaszolta, hogy erre a feladatra Oroszország a legalkalmasabb.

,,Mindnyájunk számára fontos, hogy olyan stabil szomszédunk legyen mint Szíria. És ez különösen fontos Oroszország számára. Ők tisztán látnak ebben a kérdésben. Az ő stratégiájuk az, hogy fenntartsák a biztonságot egy stabil Szíriában. Éppen ezért ők kulcsszereplői lesznek a kurdok és a rendszer közötti párbeszédben.,,

A kurdoknak nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban Barzani azt nyilatkozta, hogy Washington csupán azért van jelen Szíriában, hogy harcoljon az Iszlám Állam ellen, azonban az ő stratégiájuk sohasem volt világos a háború sújtotta országban.

Az SDC tárgyalásokat kezdett a szíriai kormánnyal azután, hogy az amerikaiak bejelentették csapataik kivonását az országból. Azonban a kurdok mégis visszaléptek ettől miután Washington bejelentette, hogy a csapatkivonások után is segíteni fogja a kurdokat. Leginkább azzal, hogy támogatni fogja egy biztonsági zóna kiépítését Észak-Szíriában.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (South Front)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑