Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 05. 28.

Az iráni külügyminiszter iraki vezetőkkel tárgyalt Bagdadban

2019. 05. 28.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter Bagdadban tárgyalt az iraki államfővel és a miniszterelnökkel. Az iráni diplomata először Adel Abdel Mahdi miniszterelnökkel találkozott miután szombat este az iraki fővárosba érkezett és a tárgyaláson megvitatták az Irakban és a régióban történő legfőbb eseményeket.

Az iráni külügyminiszter később Barham Salih iraki államfővel is találkozott akivel az Irán és Irak közötti kapcsolatokról tárgyaltak, valamint nemzetközi és regionális ügyeket vitatnak meg.

Zarif két napos iraki látogatása során találkozni fog Mohamed Al-Halbousi-val, az iraki parlament elnökével és Mohamed Ali Al-Hakim iraki külügyminiszterrel is. Az iráni külügyminiszter éppen akkor látogatott Irakba amikor az Egyesült Államok megpróbálni elszigetelni Iránt és e miatt gazdasági nyomás nehezedik Teheránra.

Szerdán az iraki ügyekkel megbízott amerikai megbízott Bagdadban kijelentette, hogy Irak esetében eltekintenek néhány Iránnal szembeni rendelkezéssel kapcsolatban és megengedik, hogy Irak továbbra is Iránból fedezze energia szükségleteit. Donald Trump amerikai elnök még márciusban hozta meg ezt a rendelkezést és most 90 nappal meghosszabbították Irak számára az energia importot.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Tasnim News

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑