Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2022. 05. 09.

Az iráni-szíriai kapcsolatok további erősítéséről tárgyal Assad Teheránban

2022. 05. 09.

 Ali Hameneivel, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel találkozott vasárnap Bashar Al-Assad szíriai elnök rövid teheráni látogatásán – jelentette az iráni televízió.

Assad 2019 óta nem járt Iránban, akkor az volt az első látogatása a 2011-ben kirobbant háború óta.

Irán Damaszkusz első számú regionális szövetségese, szoros katonai és gazdasági szövetség köti össze a két országot. Irán a Forradalmi Gárda által kiképzett önkéntesek ezreit küldte Szíriába, hogy segítsék a szíriai hadsereg küzdelmét az iszlamista és terrorista csoportokkal szemben.

Hamenei ajatollah a találkozó utáni közleményében úgy fogalmazott, hogy “létfontosságúak” a Teherán és Damaszkusz közötti kapcsolatok, amelyeket amennyire lehet, még tovább kell erősíteni és nem szabad hagyni gyengülni.

“Miközben a szomszédos államok vezetői a cionista rezsimhez (Izraelbe) járkálnak és az ottani vezetőkkel kávézgatnak, ugyanezeknek az államoknak a lakosai anticionista jelszavakat kiabálva vonulnak ki az utcákra al-Kudsz napján. Ez ma a realitás a térségben” – tette hozzá Homeini.

Al-Kudsz Jeruzsálem arab neve. Az al-Kudsz napját Khomeini ajatollah hirdette meg 1979-ben, arra szólítva fel mindenkit, hogy “szabadítsák meg Jeruzsálemet a cionista megszállóktól”.

Iránban és az arab országokban hagyományosan az iszlám szent hónap, a ramadán utolsó péntekén rendezik meg az Izrael-ellenes demonstrációt.

Ebrahim Raiszi hivatalának közleménye szerint Teherán a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére törekszik Damaszkusszal. Az elnök kitért arra is, hogy Szíria teljes területét fel kell szabadítani “a külföldi megszállóktól”.

Raiszi részleteket ezzel kapcsolatban nem említett, de a 2014-ben a dzsihadisták elleni küzdelem támogatására létrehozott, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak még mindig állomásoznak erői Szíriában.

A szíriai elnök közleménye szerint Assad teheráni látogatásán azt emelte ki, hogy nagyon fontos a két ország közötti együttműködés annak érdekében, hogy szembeszálljanak az Egyesült Államok destabilizáló erőfeszítéseivel a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑