Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 08. 18.

Az izraeli és török hadsereg két tűz közé vette Szíriát

2021. 08. 18.

Az izraeli tüzérség kedden támadta a megszállt Golán-fennsík lábánál fekvő Kuneitra szíriai tartomány északi részét – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A jelentés szerint rakéták és lövedékek csapódtak be Hodr város közelében. Áldozatokról vagy anyagi károkról nem érkezett jelentés.
A Dubajból sugárzó al-Hadasz tévécsatorna arról számolt be, hogy az izraeli tüzérség kedden a szíriai hadsereg oldalán harcoló Irán-barát síita milícia állásait támadta a szíriai fővárostól délre fekvő Kuneitra tartományban.

Az izraeli légierő négy hete, július 22-én csapást mért a Hezbollah síita milícia fegyver- és lőszerraktáraira a dél-szíriai Homsz tartományban, a libanoni határ közelében fekvő al-Kuszeirben.

Két nappal korábban, július 20-án izraeli repülőgépek támadták az Aleppó városától délkeletre fekvő esz-Szafira területét, ahol síita milíciák gyárai és fegyverraktárai találhatók. Az al-Hadasz televíziós csatornának öt halálos áldozatról volt tudomása.

Damaszkusz a történtekre válaszul felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vonja felelősségre Izraelt a Szíria elleni agresszív fellépéseiért, amelyek az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak.

Az arab külügyminisztérium közleménye hangsúlyozta, Szíria nem fog habozni, hogy az ENSZ Alapokmányával teljes összhangban gyakorolja törvényes jogát a nemzeti szuverenitás megvédésére és védelmére.

A török tüzérség észak-szíriai települést támadott

A török hadsereg tüzérsége kedden tüzet nyitott az északkelet-szíriai Haszaka tartományban lévő Abu Raszejn városának külterületére. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentésében azt írta, hogy több mint 50 lövedék csapódott be a területre.

Az értesülés szerint Dardara faluban a lövések civilek házait találták el, egy nő meghalt, több más ember pedig megsebesült.
Négy napja, augusztus 14-én Abu Raszejnt és környékét az Ankara által támogatott iszlamista erők lőtték. Akkor még nem jelentettek áldozatokat, de az épületekben anyagi kár keletkezett.

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Észak-Szíriában, aminek keretében megszállta a közel-keleti ország északi részét.

A török hadsereg 2018. január 20-án Olajág fedőnéven egy második nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egyik különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín körzet ellen, és azt is megszállta.
A rá következő év októberében Ankara és a vele szövetséges  iszlamista csoportok Béke Forrása fedőnéven egy harmadik hadműveletet indított az YPG ellen az Eufrátesz folyótól keletre. A három hadművelet révén Törökország több mint kétezer négyzetkilométeres területet vont az ellenőrzése alá Észak-Szíriában.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑