Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2014. 12. 22.

Az olajáresés megöli a palaolaj-forradalmat

2014. 12. 22.

Az amerikai energiafüggetlenség mítosza kezd összedőlni.

2010 óta az amerikai olajkitermelők 550 milliárd dollár értékben vettek fel hiteleket, amely a jegybankok laza monetáris politikája miatti alacsony kamatoknak köszönhetően nem is jelentett problémát. Azonban amióta a Fed beszüntette a pénznyomtatást, a magas kockázatú vállalati kötvények piacán -amelyből az energiaszektor 17%-ot birtokol- folyamatosan növekednek a hozamok, vagyis a palagáz és –olajkitermelők egyre drágábban jutnak hitelekhez.

A hónapok óta tartó olajárcsökkenés következtében a befektetők már nem tartják annyira vonzónak a palaolaj-kitermelő vállalatokat. A jelenlegi, 60 dollár körüli olajár mellett a kitermelők jelentős többsége nem tud profitálni az olajon. De a problémák nem most kezdődtek.

palaolaj

A palamezők megtérülési olajára, USD/hordó. Láthatjuk, hogy 60 dollárnál alig van nyereségesen kitermelhető mező

 

A palaolaj-ipar gyakorlatilag 2008 óta egyetlen évben sem tudott pozitív cash-flowt generálni.  Ennek fő oka a kitermelés költségességében van, a palaolaj-kutak kimerülése ugyanis rendkívül gyorsan megy végbe és állandóan arra kényszerülnek a kitermelők, hogy új kutakat fúrjanak. A Post Carbon Institute kutatása alapján a kitermelés első évében 23% és 49% között van a kimerülő kutak aránya, a harmadik évben pedig már átlagosan 74-82% között merül ki.

pala2

Palagáz és -olajkitermelők szabad cash-flowja

 

A közeljövőben elképzelhető, hogy a meglévő kutakból még fokozni fogják a kitermelést, hogy ezzel próbálják meg a kieső bevételt kompenzálni, azonban kezdenek kifogyni a forrásokból, és egyre nehezebb lesz az új kutak felkutatása. Novemberben 40%-kal csökkent az új kutak fúrásához engedélyért folyamodók száma, a közeljövőben számíthatunk rá, hogy ez a trend folytatódni fog. Amennyiben nem emelkednek az olajárak, hónapok múlva már komolyan meg fogja érezni az amerikai olajipar.

Hacsak nem tör ki Szaúd-Arábiában a forradalom (egy kis külföldi segítséggel persze), amelynek következtében hirtelen lecsökken a szaúdi olajtermelés, és ennek eredményeképpen emelkednek a globális árak.

Bármelyik forgatókönyv valósul meg, érdemes bekészíteni a pattogatott kukoricát.

orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

,
Back to Top ↑