Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 17.

Az orosz javaslat is kudarcot vallott az ENSZ BT vegyifegyver-vizsgálati bizottságának mandátumáról

2017. 11. 17.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem hagyta jóvá Moszkva javaslatát, amelyben feltételeket szabott a világszervezet vegyi fegyverek Szíriában történt bevetését vizsgáló bizottsága mandátumának meghosszabbításához.

Az ENSZ és a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) mandátuma november 17-én jár le.

Oroszország csütörtökön megvétózta a mandátumhosszabbításról szóló amerikai javaslatot, majd saját indítványt terjesztett elő. Ebben – a mandátum meghosszabbításának feltételeként – azt követelte, hogy átfogóan vizsgálják felül a JIM eddigi tevékenységét, működési mechanizmusát és vizsgálódásainak módszereit. Emellett kikötötte, hogy a Biztonsági Tanács utasítsa el a bizottság jelentését az észak-szíriai Hán Sejkúnban 2017 áprilisában elkövetett vegyifegyver-támadásról. A bizottság ugyanis Bassár el-Aszad szíriai elnököt és rezsimjét tette felelőssé a szaringáz-támadásért.

Az amerikai ENSZ-nagykövet – az európai nagykövetek támogatásával – elutasította az orosz javaslatot és kitartott amellett, hogy szankciókat kell hozni a Hán Sejkúnban elkövetett, több mint 80 ember halálát okozó szarintámadás felelősei ellen.

Az orosz javaslat elutasítása után Japán egy határozattervezetet kezdett köröztetni a BT tagjai között arról, hogy a bizottság mandátumát legalább átmenetileg 30 nappal hosszabbítsák meg.

A bizottság felhatalmazásának meghosszabbítása heves és – sajtójelentések szerint – személyeskedő viták tárgya volt a Biztonsági Tanács csütörtöki ülésén. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, miután hosszas, személyes vitába keveredett Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövettel, közölte: “Oroszország kivégezte ezt a Biztonsági Tanácsban általános támogatást élvező vizsgálóbizottságot”. Hozzátette: e döntésével Oroszország azt jelezte, hogy nem ellenzi vegyi fegyverek bevetését Szíriában. Vaszilij Nyebenzja visszautasította a bírálatokat, s különösen élesen szólt az Egyesült Királyság nagykövetéről, aki “árulással” vádolta meg őt. Matthew Rycroft brit  ENSZ-nagykövet azt hangoztatta, hogy “Oroszország egyszerűen képtelen megszavazni egy amerikai javaslatot, és ezt mindenki tudja”.

A csütörtöki szavazás előtt Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben sürgette a vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbítását.

A JIM életre hívását 2013-ban Washington és Moszkva javasolta, majd létrehozásáról az ENSZ BT 2015-ben döntött.

Az utóbbi két évben a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a szíriai hadsereg a felelős a 2014-ben és 2015-ben három szíriai településen elkövetett vegyifegyver-támadásokért, valamint a 2017 áprilisában Hán Sejkúnban elkövetett szaringáz-támadásért.

Aszad kormánya, valamint Oroszország ugyanakkor viszont többször is rámutatott arra, hogy a JIM nem tudott tényleges bizonyítékokat felhozni arra, hogy valóban felelős lenne a szír kormány a gáztámadásokért – sőt, a 2017-es állítólagos támadás előtt pont az OPCW igazolta, hogy Szíria minden vegyifegyverét megsemmisítette.

Az állítólagos gáztámadások további érdekessége, hogy minden esetben olyankor történtek, amikor a szír kormánynak pont hogy nem volt reális érdeke bármilyen tiltott fegyvert civil lakosság ellen bevetni – például 2017-ben akkor, amikor az Washington már nyitottá vált, hogy elfogadja Aszadot Szíria legitim vezetőjeként.

A JIM jelentése szerint egyébként a térségben tényleges módon bizonyíthatóan az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vetett be ellenségei ellen mustárgázt Irakban.

Orientalista.hu – MTI/Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑