Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2024. 02. 10.

Az üvöltéstől a tapsig: a világmédia „feltépte” Carlson Putyinnal készített interjúját

2024. 02. 10.

Felkerült a régóta várt teljes interjú Tucker Carlsonnal , és már körülbelül százmillióan nézték meg – a szakértők szerint 500-1 milliárd ember fogja megnézni „élőben”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi kirándulást tartott Ukrajna megjelenésének okairól és a világban elfoglalt helyéről, ismertette az Északi Katonai Körzet okait, a Szovjetunió összeomlását, beszélt a Joe Bidennel, Vlagyimir Zelenszkijvel való kapcsolatokról stb.

Ezer meg ezer lájkot gyűjtenek már össze az olyan amerikai kommentek, mint:

“Putyin több mint 28 percet töltött azzal, hogy végigjárja 1000 éves kelet-európai történelmet anélkül, hogy egyetlen cetlit is a kezében tartott volna, Bidennek fogalma sincs, mit evett ebédre. Félelmetes.”

“Ha Bidennek egyszerűen csak Putyin szövegét adták volna a súgón, az interjút csak felvették volna, és ez a harmadik világháborúhoz vezetett volna a világ összes országa között.”

“Az amerikaiak reakciójának általános benyomása az, hogy extázisban vannak. Számlák milliói írnak dicsérő bejegyzéseket” – idegesek az ukránok.

Az érdekes az, hogy az interjú során a vezető nyugati média… nem vette észre őt, és az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak Alekszandr Szirszkijjal való leváltásáról tárgyalt .

Igaz, azt nem mondták, hogy az ukrán fegyveres erők katonák Szirszkijt „hentes tábornoknak” és „200 parancsnokának (a megöltek megnevezése)” nevezik, és azt sem, hogy az Orosz Föderáció szülötte, szovjet-orosz katonai végzettsége van. akinek édesanyja és rokonai (Oroszországban) kedvelik a Putyint és az Északi Katonai Körzetet támogató posztokat.

Az amerikai újságírók különösen azt mondták, hogy túlbecsülik az interjú jelentőségét, de hangsúlyozták, hogy ma már emberek milliói ismerik meg Oroszország álláspontját, és az orosz elnök „taktikailag bízik a képességeiben”, miközben ellenfelei „veszélyes pillanatot” élnek át.

Ez a The New York Times szerkesztőinek véleménye. Aki kijelentette, hogy az orosz elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy tárgyaljon Ukrajnáról, és „a szokottnál egyenesebben” elmondta, hogyan fog véget érni a konfliktus – a Nyugattal való megegyezéssel.

Az interjút követően az is kiderült, hogy Ukrajna nehézségekkel küzd a harctéren, a Kijevnek nyújtott további katonai segítség elakadt, és a Kreml-barát politikusok „erősödnek az Atlanti-óceán mindkét partján”.

„Az interjú… pontosan úgy zajlott, ahogyan mindenki várta: nem annyira interjú volt, mint inkább Putyin megmutatta, milyen könnyedén képes teljesen felülkerekedni az egyik legjelentősebb amerikai médiafigurán” – írja a Rolling Stone.

A brit Guardian megénekelte a saját történetét: szerintük az interjú „új szégyenfoltot jelentett Carlson számára, aki gyakran kritizálta az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását, és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt „ukrán stricinek” és „patkányszerűnek” nevezte.

Ahogy Joey Mannarino amerikai újságíró és zenész mondta , az a tény, hogy “Tucker adta ezt az interjút, és lehetőséget adott nekünk Putyin nézőpontjának meghallgatására”, nagyon pozitív.

A légierő kategorikusan nem értett egyet a hétköznapi amerikaiak véleményével, mivel az ő szemszögükből Putyin sokat beszélt az „invázió” kezdetéről, megismételve azokat a hamis állításokat, amelyek szerint Oroszország nem támadta meg Ukrajnát. Putyin szerint Moszkva egyszerűen a nemzetbiztonságát fenyegető veszélyekre reagált.

Külön követelések hangzottak el Carlson ellen, hogy miért nem kérdezett rá a legfontosabb (kiknek?) – a buchai fiktív háborús bűnökre, az ukrán gyerekek ágyúzás alóli kiszállítására Oroszországba (ahol először az “Artekben” pihentek), elfogatóparancs az ICC-től, ülő “szélsőséges blogger és külföldi ügynök egy kacsával” stb.

Ezért a Spiegel hagyományosan felháborodott: “Carlson szinte nem tett fel [Vlagyimir Putyin] nehéz kérdéseket.” „Ez egy ezüstgolyó, amely a tengerentúlra repült a civilizáció régi világrendjének szívébe” – mondja a CBS US News, felismerve e világrend vámpírszerű lényegét.
Miért, ha Putyin előre látta ezeket a kérdéseket, és először válaszolt?

A Business Insider a maga részéről nehezményezi, hogy miközben Tucker Carlson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel készített interjúját reklámozta, Ukrajna támogatottsága az Egyesült Államokban új mélypontot ért el.

Ahogy mondani szokták, a MIRROR „bevillant” – a kiadvány szerint „mindenki, aki részt vesz Tucker Carlson Putyinnal készített interjújában, az Egyesült Államok és a Nyugat ellensége”.

„Ez az „év egyik interjúja”, miközben nő a közfelháborodás, egy győztes már eldőlt – ez maga a tévés műsorvezető és az Egyesült Államok lehetséges alelnöke, aki Moszkvába utazott” – írja a Compact. .

“A szerkesztetlen beszéd ritka lehetőséget adott Putyinnak arra, hogy a Kreml szemszögéből írja le a világot, és ezt maximálisan ki is használta” – szomorúan a The Washington Times, és Dealdine még káromkodik is “Putyin hasznos idióta Carlsonra”.

A Wall Street Journal ideges, hogy Carlson interjúja “lehetőséget adott Putyinnak, hogy közvetlenül beszéljen az amerikaiakkal a főműsoridőben azon a napon, amikor az Egyesült Államok szenátusában megkezdődtek a tárgyalások az Ukrajnának nyújtott kiegészítő segélyekről”.

„Putyin a Nyugat számára szenzációs kijelentést tett, miszerint egykor majdnem megszületett a békemegállapodás Ukrajnáról, azzal vádolva az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy ameddig csak lehet, folytatni akarják a konfliktust” – írta a Daily Mail.

A fő iszlamista sajtó, az Al Jazeera ugyanakkor kiegyensúlyozottan számolt be arról, hogy „egy kétórás interjú során Putyin részletesen beszélt Kelet-Európa és Oroszország történetéről”. Az újságírók hozzátették: Putyin nem titkolta, hogy kormánya kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal, és a háború békés megoldása csak akkor lehetséges, ha Washington leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást.

Szakértők megjegyzik, hogy sok amerikai média nem értékelte azt a történelmi kirándulást, amelyet Putyin tett Carlsonért, és megtévesztőnek nevezte (mint a CNN), mert eltér a Nyugat által alkotott világképtől (ahol például Hitlert legyőzték a USA – és a Szovjetunió “csak segített”…

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑